петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПипваме грип и от климатика в офиса

Пипваме грип и от климатика в офиса

През зимата боледуваме по-често, когато прекарваме времето си основно в затворени помещения в присъствие на повече хора , казва д-р Пенка Ценкова, специалист по белодробни болести в болница „Вита“ в София. Причината е не само липсата на контакт с природата. Дори само един да е болен в службата, това е достатъчно вирусите да плъзнат.

Много модерни офиси са оборудвани с климатици, но така микробите само се завъртат из цялото помещение. Затова щадете себе си и околните! Не ходете болни на работа, съветва пулмологът. През последните седмици грипните вируси са в настъпление, а те са по-опасни от другите. В службата, в претъпкания градски автобус или в киното някой до нас киха, кашля и скоро след това самите ние се разболяваме. Заради пика на грипа има бум на пневмонии, споделя впечатленията си лекарката. Понякога хората подценяват тежестта на грипната инфекция. Друг път се лекуват с неподходящи медикаменти, сами си предписват антибиотик.

При грипа симптомите са типични

„Високата температура се появява рязко, има силни болки и сковаване в ставите, суха дразнеща кашлица със силно главоболие. Първите 2-3 дни лечението е с понижаващи температурата лекарства, противовъзпалителни и болкоуспокояващи. Правилото е, ако до третия ден не може да се свали температурата, да се търси лекарска помощ. Имам пациенти, които до петия ден поддържат 38 градуса. Мислят, че след като е грип, не се дават антибиотици. Неглижирането на инфекцията обаче може да доведе до пневмония“, пояснява д-р Ценкова. Не бива да чакаме седмица с висока температура под предлог, че организмът „сам се бори“.

В нейния кабинет през последните месеци са минали няколко такива пациенти. Действително в първите дни трябва да се изчака, подчертава д-р Ценкова. Но ако след 2-3 дни температурата не спада и състоянието не се подобрява, а кашлицата се задълбочава (развива се вторична бактериална инфекция), често са налага прием на антибиотик. Той обаче се предписва само от специалист, който може да избере точния вид според опита си и клиничната картина. Много хора сами се снабдяват с антибиотик, за който техен близък им е казал, че помага. Голям е рискът медикаментът да не подейства в конкретния случай, а така се създава и резистентност.

„Най-честото усложнение при грип тази зима е пневмонията. Тя невинаги се чува със слушалки, затова при съмнение лекарят назначава рентгенова снимка“, обяснява д-р Ценкова. За да не се стига дотам, е добре да вземем предварително мерки за урепване на имунитета с пълноценна храна – мляко, сирене, зеленчуци и плодове ежедневно.

Имунитетът може да се укрепи и с хомеопатични лекарства. Инфлуцид например е прекрасно средство за предпазване и лечение на грип – казва д-р Ценкова. – С профилактична цел е най-добре да се приема в продължение на месец или два – три пъти дневно се смуче по една таблетка под езика. При първи симптоми на грип се взема ударна доза – на всеки час по една табетка, максимум до 12 таблетки дневно за възрастни и през 2 часа до 8 таблетки дневно за деца.

Клинични проучвания доказват, че симптомите на вирусната инфекция изчезват в течение на 3-5 дни. След настъпване на подобрение обаче трябва да продължите с поддържаща терапия за минимум 10-14 дни (3 пъти по 1-2 таблетки дневно). Много хора не знаят, че за разлика от традиционните лекарства хомеопатията се приема продължително време – може и по месец-два. За имунитета помагат още билкови имуностимулатори, витамин С и витамин В комплекс.“
Още нещо – ако се наложи, можем без притеснение да приемаме хомеопатичните лекарства заедно с традиционни противотемпературни и противовъзпалителни средства, тъй като няма реакция между тях. Добре е обаче да се въздържаме от храна и вода 15 минути преди и след прием на хомеопатичния препарат, тъй като той прониква през лигавицата на устата.

Как да познаем, че има риск от пневмония при грип?

„Ако след третия ден температурата не спада под 38-39 градуса, ако кашлицата се засилва, с пристъпи на суха и дразнеща през нощта, има риск“, пояснява д-р Ценкова. Това обикновено са признаци на бронхит, а следващото по тежест усложнение е пневмонията.

Много трудно може да се направи разлика между бронхит и вирусна пневмония. Само специалисти пулмолози могат да го установят, след като чуят със слушалка гърдите на болния и видят рентгенова снимка. Кашлица или свиркащи хрипове в гърдите може да има и при двете. На снимката се вижда усилен белодробен рисунък и само пулмолог може да прецени вида и тежестта на заболяването, като вземе предвид всички останали симптоми.

„Много от болните, които идват сега в кабинета ми, са с пневмонии. При по-тежките случаи се налага да изписвам по два антибиотика, за да настъпи обрат към излекуване“, споделя д-р Ценкова. Усложненията често са заради наслагване на вирусни инфекции. Простудата е важен фактор. Ако човек вече се е заразил с някакъв вирус и допълнително има преохлаждане на организма, естествените защитни механизми блокират.
«Всички знаем това важно правило, но често не го спазваме – още при първите симптоми на вирусна инфекция, особено на грип, да останем в къщи на легло поне 2-3 дни.Всеки ден при мен идват хора, които са се заразили от колеги в офиса или роднини. А особено възрастните и хронично болните трябва да избягват контактите с други хора в грипния сезон», съветва пулмологът.

В момента шетат грипни, парагрипни и аденовируси

Има и вирус, който протича с висока температура, диария може и с повръщане. Рисковете за бронхите и белия дроб обаче идват най-вече от грипните вируси. Възможно е да боледуваме едновременно или последователно от няколко вируса, ако не останем да се лекуваме както трябва в къщи. „Грипният вирус е много коварен, защото тръгва от носната лигавица, но достигайки до дихателните пътища, разрушава епитела им. Това разчиства пътя на бактериите, които навлизат и се получават усложненията. Разболяват ни патогенни бактерии като хемофилус параинфлуенца, хемофилус пнеумония и други. Тези причинители могат да се изолират в храчката на по-късен етап. В практиката това рядко се прави заради надпреварата с времето. Ако пациентът видимо е много зле, нямаме време да чакаме резултат от лабораторията, защото ще минат още три дни в бездействие», споделя д-р Ценкова.

Най-тежък е грипът за хората с вече съществуващо хронично заболяване – астма, хроничен бронхит или ХОББ. И най-леката инфекция може да го изостри. „Дихателните пътища на такива пациенти са по-чувствителни – подчертава д-р Ценкова, и за тях профилактиката с хомеопатия или билкови препарати е още по-важна. Възрастните боледуват често, дори да не излизат много навън, защото внучетата им носят вкъщи вирусите. Правено е българско проучване, което показа, че ако бабата или дядото са с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), те боледуват по-често, ако в къщата има малки деца. Резултатите от изследването предстои да бъдат оповестени.“

Ако успешно сте се преборили с грипа, не бързайте да подновите посещенията във фитнеса или сутрешния си крос, дори времето да го позволява. За пълното възстановяване на организма е нужно известно време. Имунната система е изтощена, затова се нуждае от почивка и пълноценна храна още доста дни след овладяване на симптомите. Чистият въздух е препоръчителен, но само ако се разхождаме при хубаво време, без да се впускаме в екстремни физически натоварвания, обобщава специалистът.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -