петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДиетата при подагра - без дреболии и варива

Диетата при подагра – без дреболии и варива

Палецът на крака се подува, зачервява и адски боли. Започва неочаквано, обикновено рано сутрин. Това е типичната криза при подагра. Причината за кризите е отлагане на кристали от пикочна киселина във и около ставата и възпаление на тъканите. Най-често засегната е ставата на палеца на крака и стъпалото, но може да се възпалят също коляното, лакътя, китката и пръстите на ръката.

Подагрозната криза обикновено се провокира от преяждане, препиване, но може да е от точно обратното – дълго гладуване, обяснява проф. Златимир Коларов от Клиниката по ревматология на Александровската болница. Други отключващи фактори са сауна, прегряване, физическо усилие с обилно изпотяване, стрес.

Пикочната киселина е в една група с теобромина, теофилина и кофеина (съдържат а в чая и кафето), действа на същите рецептори в мозъка. Здравите хора например се събуждат от кафето и работят продуктивно, след което мозъчната активност пада. Болните с подагра цял ден са енергични и мозъчната им кора е възбудена заради високите нива на пикочна киселина. При тях желанието за обилна трапеза е следствие, а не причина.

Подаграта атакува и хора, които не се хранят обилно

Метаболизмът им е настроен да произвежда пикочна киселина. Киселинността е в известна степен и автопротекция от инфекции и ракови заболявания. В хода на еволюцията човешкият род е загубил ензима уриказа, който разгражда пикочната киселина до други продукти, които се изхвърлят с урината при животните. При човека метаболизмът спира до пикочната киселина, която се изхвърля с урината в разтворен вид. В определен момент под влияние на по-обилно хапване, преливане, гореща баня, прегряване, стрес, травма тя изкристализира в ставите и докато кристалите се разнесат, се получава криза.

Как сами да си помогнем при подагра

Пристъпът се лекува с екстракт от син минзухар

Лекарството се дава по схема в първите 6 часа, преди да се е развила и „избухнала“ болката. Когато тя започне да „чука“ и ставата отече и се зачерви, се пие по 0,5 мг от лекарството на 2 часа до стихване на кризата към 6-ия до 8-ия час от началото, съветва проф. Коларов. Когато се реагира правилно и навреме, тя може да премине само за ден-два, вместо да продължи 5-6 дни.

Прилагат се и нестероидни противовъзпалителни средства, алкализатори. „Веднага разпознавам пациентите с подагра. Обикновено са енергични, леко закръглени, живеят на максимум. По-често страдат мъжете. Пият, ядат и правят секс по много. Още Хипократ е казал, че подагриците са добри любовници“, казва професорът.

Той описва болестта като заспала пантера. „Щом подуши месо и алкохол, се събужда и захапва една става. „Ръфа я няколко дни, след това отново заспива“, казва проф. Коларов и добавя, че целта е да я държим по-дълго време заспала.

Целта е кризите да са по-редки, но те не могат напълно да се предотвратят

Може обаче да се намали продължителността и тежестта им. Усложненията могат да доведат до повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Обикновено пикочната киселина е свързана с високо ниво на холестерола, триглицеридите, понякога и с повишена кръвна захар. За тях също се правят изследвания. При криза нивото на пикочната киселина в кръвта може да е ниско. Причината е, че тя се отлага в ставата и нивото й пада. Стойностите й варират. Може да се повишат за часове и за толкова да спаднат. Висока пикочна киселина нищо не означава, тя е само сигнал. Нормалните стойности в кръвта на здравите са до 420 мкМол/л за мъжете и до 360 мкМол/л за жените.

Алкални храни срещу подагра и метаболитен синдром

По-високите стойности се определят като хиперурикемия (повишена пикочна киселина в кръвта). Хиперурикемията не е подагра, ако няма данни за подагрозна криза в миналото или сега. При продължително гладуване или спазване на диети за отслабване организмът започва да смила собствените си тъкани и клетки, за да осигури енергия на най-важните органи – мозък, сърце, бял дроб. Това може да повиши нивото на пикочната киселина в кръвта и в определен момент да се провокира подагрозна криза.

Болката се облекчава от студено

За облекчаване на болката при пристъп ставата се обтрива с парче лед, за да се отнеме топлината. Ако болката е много силна, може да се вземе и аналгин. Важно е пациентът да отиде на лекар, за да му бъде поставена дигноза и да му се предпише лекарство. След първата криза болните се обучават и знаят как да реагират.

Диета е нужна, но не напълно без месо

С диета може да се помогне, но проф. Коларов не препоръчва на страдащите от подагра да стават вегетарианци. Диетата е индивидуална и трябва да се изготви съвместно от ревматолог и диетолог за всеки пациент според моментното му състояние. Добре е да се пие и алкална минерална вода по 2-3 л дневно – от Горна Баня, от чешмата до софийската централна баня, от Хисаря.

Пикочната киселина се получава при разграждане на пурините, които се съдържат в месните продукти и особено във вътрешностите – черен дроб, бъбреци, сърце, стомах, черва. Има ги и в рибата, боба, лещата, граха, гъбите, доматите, карфиола, ряпата. Желателно е да се ограничат месните храни, богати на пурини, както и рибата, бобовите храни, алкохолът и особено бирата. Нивото на пурините се променя и при термичната обработка на храните, както и от подправките. В периодите между кризите при голяма част от болните не се налага лекарствено лечение, а само спазване на хранителен режим и прием на алкална минерална вода.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -