сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВидове и лечение на възлите на щитовидната жлеза

Видове и лечение на възлите на щитовидната жлеза

Възлите на щитовидната жлеза са често срещано изменение. В Германия например проучванията сочат, че около 25% от възрастните имат възли или кисти на жлезата, съобщават от Германското дружество на ендокринолозите. Водещата причина е дефицитът на йод, който преди въвеждането на програми за масово йодиране на готварската сол е бил широко разпространен.

Възлите на щитовидната жлеза могат да бъдат открити чрез напипване от ендокринолога, но по-сигурно е да се отиде на преглед с ехограф. В допълнение при необходимост може да се направи сцинтиграфско изследване, което разграничава между т.нар. „топли“ и „студени“ възли (когато възелът е по-голям от 1 см). В преобладаващата си част възлите са доброкачествени. В много редки случаи става дума за рак на щитовидната жлеза.

Този вид образувания почти никога не причиняват неприятни симптоми. Само ако възелът стане много голям, може да причини неприятно чувство за натиск или проблеми с преглъщането. Лабораторните резултати при възли почти винаги сочат нормални стойности на хормоните. Поради това кръвните изследвания не могат да бъдат основа за съждения по отношение на наличие на възлите.

Селен – ползи за щитовидна жлеза и имунна система

Какво са „горещи“ или „топли“ възли

„Топлите“ възли са доброкачествени по принцип, могат обаче да причинят хиперфункция на щитовидната жлеза. Ако възелът е само един, става дума за унифокална автономия. Ако са повече – мултифокална автономия. Повишената (хипер) функция се развива по-често бавно, което може да се установи по падането на стойността на хормона на хипофизата TSH.

Внезапен много висок прием на йод може да причини акутна хиперфункция на жлезата, ако тя има „горещи“ възли. Консумацията на морска риба, всекидневната употреба на йодирана готварска сол и пребиваване в близост до морето не могат да повлияят в такава степен. Автономните ареали могат да бъдат открити със сцинтиграфия. Ако обмяната на веществата е нормална, не е необходимо непременно да се започва някакво лечение. Препоръчва се 1-2 пъти годишно да се проверяват стойностите на TSH, за да не се пропусне развиваща се хиперфункция на жлезата. Пациентът трябва да бъде добре информиран за риска от хиперфункция, ако се наложи някакво образно изследване с контрастно вещество, което съдържа йод. В случай, че изследването е наложително, може да се даде неутрализиращо вещество – перхлорат. При започваща хиперфункция трябва да се назначи някакво лечение. Терапия с радиоактивен йод е подходяща за отстраняване на един горещ възел. Ако има допълнителни подозрителни, подобни на възли промени в щитовидната жлеза, може да се помисли и за операция. Докато започне терапията с радиоактивен йод, може да се назначи друго лечение с медикаменти за повишената функция.

Кои храни и напитки влияят върху хормони на щитовидната жлеза

Само 2% от студените възли са злокачествени 

Студени възли са места с намалена или липсваща обмяна на веществата, която е характерна за щитовидната жлеза. При сцинтиграфията те се разпознават по правило тогава, когато са по-големи от 1 см. Преобладаващата част от студените възли са доброкачествени. Само 2% са злокачествени. Като „студени“ се виждат и обикновени кисти на щитовидната жлеза, които се състоят от течност. Операция на щитовидната жлеза се налага само в много редки случаи – при подозрения за злокачествен процес, при уголемена жлеза и притеснения – например притискане на трахеята. Вземат се предвид и оплаквания на пациентите – притеснения при преглъщане, усещане за силно притискане в областта на гърлото. Разпознаването дали един възел е злокачествено става по определени критерии при ултразвуково изследване. За потвърждаване на диагнозата се прави тънкоиглена биопсия.

Какво казват за щитовидната жлеза хормоните FT3 и FT4

Медикаментозно лечение на възли на щитовидната жлеза е възможно, след като се изключи подозрението за злокачествени процеси. То може да се комбинира с прием на йод, но с много внимателно дозиране и само ако се установи дефицит. Най-добър ефект дава комбинираното лечение с йод и хормони на щитовидната жлеза. Всеки един от двата препарата поотделно не е толкова ефективен. Комбинираната терапия по правило се назначава първо за една година, след което с изследвания се контролира ефектът от нея. Често след това е достатъчно да се продължи само с препарат с йод. Ако възлите бъдат открити случайно, без да има оплаквания, се препоръчва изчакващо поведение и наблюдение на пациента.

Източник: endokrinologie.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -