четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаВръщат онкоболни заради изчерпани лимити

Връщат онкоболни заради изчерпани лимити

Онкоболни в МБАЛ Сердика бяха върнати от назначена химиотерапия в началото на седмицата поради изчерпан за месеца лимит. Това стана ясно от история на конкретен пациент с рак на панкреаса – Христо Арнаудов. Съпругата му Даниела разказа пред Нова телевизия, че той се лекува като пациент в болницата от април. Избрал е България, въпреки че е имал възможност да се лекува и в Германия, но не е очаквал да се сблъска с типично нашенски абсурди.

Причината за отказа тази седмица засяга не само Христо, но и всички онкоболни, които се лекуват в тази и други болници с изчерпани за месеца лимит. От сряда в МБАЛ Сердика не се извършват вливания на пациенти с рак поради изчерпан финансов лимит за месец май.

НЗОК не платила клинични пътеки за предишен период

„На 27, 28 и 29, поради изчерпване на нашия държавен лимит от касата за общоболничния бюджет, ние върнахме планови пациенти, като ги пренасочваме от днес за по-нататък, когато ще започнем с новия бюджет”. Това разказа д-р Методи Янков – управител на МБАЛ „Сердика“. По думите му отлагането с няколко дни на химиотерапията не проваля лечебния процес. Болницата се опитва да гарантира лечението на всички, които вече са започнали лечение в нея, но не можем да гарантира приема на всички нови пациенти.

От думите на д-р Янков стана ясно, че лимити за лекарствата на онкоболни няма, но само клиничната пътека се вмести в лимита за съответния месец. Така например в предишния месец болницата загубила 130 000 лв. реално направени разходи за лечение на онкоболни, тъй като те били над лимита. НЗОК не признала клиничната пътека, тъй като бюджетът на лечебното заведение вече бил изчерпан.

Онкоболна: Отказаха ми лекарство заради една липсваща цифра в протокола

Ограниченията ощетяват добре работещи болници

Действащите в момента правила в здравеопазването ощетяват добре работещите болници, където има наплив от пациенти. Така се накърнява и правото на пациента за свободен избор.  За предишния период д-р Янков направил запитване до НЗОК дали не може да ползва 5% от бюджета си за следващ месец, но отговор не получил. Затова пък после бил санкциониран за надвишаването на месечния лимит. 

Лимитите създават сериозни затруднения пред медицинските дейности на болниците. В МБАЛ Сердика 30% от леглата са за онкоболни, но 50% от нашия бюджет е за лечението на тези пациенти. “Ние не можем да си позволим да затворим други отделения, за да продължим с лечението на онкоболните”, поясни д-р Методи Янков.

онкоболни лимити

Историята на Христо Арнаудов (на снимката) е показателна за абсурдите на системата у нас. „Той беше диагностициран с рак на панкреаса през декември месец. Провеждаме лечението тук от февруари, тъй като тук са най-добрите специалисти. Имахме насрочена дата за химиотерапия. Идвайки за нея, ни беше съобщено, че прием няма да има. Приемът е преустановен и не ни казаха кога ще има яснота дали отново ще има такъв”, коментира съпругата на Христо – Даниела.

Единствената алтернатива в такива ситуации е пациентите сами да търсят други болници и да се интересуват дали те могат да ги приемат и дали имат бюджет за това.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -