сряда, 29 ноември, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаВъзобновиха издаването на европейска здравна карта

Възобновиха издаването на европейска здравна карта

От понеделник, 28 януари 2013 г., се възобновява издаването на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), съобщават от здравната каса. В началото на годината то бе временно преустановено заради обжалване на процедурата по възлагане на поръчка. Картите, необходими за получаване на спешна и неотложна помощ в други страни от ЕС, ще се получават в нови дистрибуторски пунктове.

За целта гражданите ще подават заявления за издаване и ще получават своята ЕЗОК. Това са 398 пункта на територията на цялата страна, основно в клоновата мрежа на Банка ДСК, а пълният им списък може да бъде видян на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и във всяка районна здравноосигурителна каса. Досегашните пунктове на предишната фирма-изпълнител няма да приемат заявления.

Самата карта и услугата по издаването й са безплатни, а срокът за издаване е до 15 календарни дни. Заявлението за издаване се получава безплатно на място в обявените пунктове или може да бъде разпечатано от интернет страницата на НЗОК. То се подава лично, или от упълномощено лице, като се представя задължително лична карта. За лица до 14 г. и такива до 16 г, които нямат лични карти, се представят акт за раждане и личната карта на единия от родителите.

ЕЗОК е документ, въз основа на който при престоя си в друга държава членка на ЕС здравноосигурените лица могат да ползват спешна и неотложна здравна (медицинска и дентална) помощ – според законодателството на съответната държава на престоя. Временните затруднения по издаването на ЕЗОК се дължаха на обжалване на процедурата по избор на изпълнител.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -