Реклама
Начало Здравна политика Върнаха безплатните лекарства на ветераните

Върнаха безплатните лекарства на ветераните

0
аптека лекарства с рецепта
Реклама

Ветераните от войните отново ще поучават безплатните си лекарства, след като нормативни неуредици ги лишиха за известно време от тази привилегия. В „Държавен вестник“ (бр. 67 от 31.08.2012 г.) е публикувана Наредбата за реда за предписване, отпускане и контрол на лекарствени продукти и дентална помощ на ветераните от войните.

Редът за получаване е както досега. Ветераните няма да заплащат нищо в момента на получаването на медикаментите. Новото е, че лекарствата ще се получават от аптеки, които имат сключени договори с НЗОК. По-рано ги вземаха само  аптеки със сключени договори със съответната община. Наредбата казва още, че за всички случаи до момента, в които ветераните са заплатили получаваните лекарства, направените разходина ще им бъдат възстановени.

Реклама

За първи път е предвидено ветераните от войните да получават и безплатна дентална медицинска помощ, която се състои в осигуряването на две зъбопротези, в рамките на две години, всяка на стойност 200 лв. Разходите за тях ще се покриват от държавата.

Списъкът с международните непатентни наименования на лекарствени продукти по чл. 2, ал. 1 от Наредбата за реда за предписване, отпускане и контрол на лекарствени продукти и дентална помощ на ветераните от войните, е публикуван на интернет страницата на МЗ в раздел „Нормативни актове“, „Правилници, инструкции и заповеди“.

СНИМКА: АОК

Реклама

Exit mobile version