Реклама
Начало Новини Психиатри: Малко сме, може да стане беля с пациентите

Психиатри: Малко сме, може да стане беля с пациентите

0
линейка бърза помощ
Реклама

Психиатри от цялата страна, които работят в държавните психиатрични болници, предупредиха, че може да се стигне до кървави инциденти, тъй като персноналът не достига. Хората бягали от твърде ниските заплати и лошите условия на труд. Днес директорите на тези лечебни заведения се събраха на среща в Раднево, за да обсъдят проблемите си. Може да се стигне до инциденти между медици и болни, а хора с душевни разстройства да бъдат преждевременно изписани, тъй като няма кой да ги лекува.

Положението в държавните психиатрии било катастрофално. Директорите написаха отворено писмо до здравния министър Десислава Атанасова, в което казват, че по-опасни са не затворените, а отворените психиатрични болници. В центровете за психично здраве например възнагражденията на специалистите били в пъти по-високи. Тази несправедлива разлика отново била заложена в новия Колективен трудов договор между синдикатите и МЗ. Директорите настояват на първо време поне да бъдат изравнени заплатите в доболничните и болничните психиатрични служби.

Реклама

Средно около 20% от местата в държавните специализирани болници са незаети. Едно отделение с 10-40 легла трябва да разполага по стандарт поне с трима лекари – двама със спецалност, 1 психолог и поне 9 медицински сестри. На практика това е непостижимо.

В психиатрията  в Раднево в момента се лекуват 400 пациенти с различни психични разстройства. Те са обслужвани от 12 лекари, а по норматив трябва да са 25-27 души, обясни директорът на болницата д-р Тодор Толев. Той се опасява, че ако се случи беля и тя не може да бъде предотвратена поради липса на персонал, лекарите носят отговорност за престъпление по непредпазливост. Призна, че не може да задължи никого от персонала да работи, щом не е в състояние да осигури безопасни условия за труд. В момента 12-те държавни психиатрични болници в България разполагат общо с 2433 легла. 

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version