петък, 17 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаСъдът блокира лимита на аптеките за изпълнение на рецепти

Съдът блокира лимита на аптеките за изпълнение на рецепти

Софийският административен съд блокира изискването фармацевтите да отделят по 6 минути за обработването на рецепта и по 3 минути на протокол, съобщи Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки. То бе записано в договорите, които търговците на дребно с лекарства подписаха със здравната каса за 2013 г. Подобно изискване се въвежда за първи път, като първоначално ограничението бе дори за минимум 8 минути на рецепта.

Аптеките веднага възроптаха и на среща в НЗОК поискаха това условие да отпадне, защото ограничава правата на потребителите. При 8 часов работен ден един фармацевт може да обработи не повече от 800 рецепти. Понякога обаче може да има повече клиенти и аптеките ще трябва да връщат хората, като ги пренасочват към други обекти, които още не са изчерпали лимита си, коментира Костов. Така потребителите губят правото си на свободен избор на аптека и вместо да ползват услугите на най-добрите, ще трябва да избират аптеки, които не са така посещавани. Определянето на време за изпълнение на рецепти има за цел единствено преразпределение на пазара, а не защитава интересите на пациентите, допълни той. Ограничението бе въведено по искане на Българския фармацевтичен съюз.

Очаква се касата да обжалва решението. Вчера обаче там още не бяха получили официално решението на съда. Юристите на НЗОК ще кажат становището си по казуса след празниците. До приключване на делото клаузата за 6-те минути остава блокирана, а след това ще влезе в сила окончателното решение на магистратите, което ще се вземе от Върховния административен съд в случай, че има обжалване.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -