четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПо празниците боледуваме по-малко, грипът още не е дошъл

По празниците боледуваме по-малко, грипът още не е дошъл

Грипната епидемия може и да закъснее тази година, обикновено пикът е в края на януари, съобщават водещи лекари. До днес, 1 януари, няма нито един официално регистриран болен от грип у нас. Вирусите, които ни разболяват, са парагрипни – RSV и PIV. Симптомите при тях са като при грипа, само лабораторно изследване може да ги разганичи. Въпреки това специалистите смятат, че грипната вълна няма да ни подмине, а прогнозите са, че около половин милион българи ще бъдат засегнати от нея.

Празниците свалиха заболеваемостта от остри респираторни инфекции, става ясно от епидемиологичния бюлетин на центъра по заразни болести. Едва 677 души от цялата страна са отчетени в системата през последната седмица на 2012 г., а предишната са били около 2800 души. В момента болните са 18 на 10 000 души, а за да се обяви епидемия, те трябва да минат над 200. Разпространяването на вирусите става по въздушно-капков път в затворени помещения, където има много хора, обясниха специалисти. А по празниците повечето не ходят на работа, не работят градини, училища и университети, което води до временен спад в заболеваемостта.

Грипът обаче е коварно заболяване и разпространението му невинаги може да се предскаже точно, предупреждават специалистите. То прилича на снежна топка – тръгне ли, нараства лавинообразно. Най-уязвими са малките деца, възрастните над 65 г. и хронично болните. Между 500 000 и 700 000 души ще обхване грипната вълна у нас, която се очаква да достигне страната ни към края на януари, каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Дарик. Боледуват толкова много хора, понеже у нас ваксинираните са изключително малко – около 4%.

Тази година очакваме грипни щамове, които са по-различни от миналогодишните. Отново ще циркулира „Калифорния“, по-известен като свински. Освен него обаче идат „Виктория“ и „Уисконсин“, които скоро не са навестявали страната ни. Затова може да се очаква, че ще засегнат повече хора, пристигнат ли в България. Към момента в Европа грипната ситуация е сравнително спокойна, но процентът на заболелите започва да нараства, каза още д-р Кунчев. Той препоръчва задължително да се търси лекарска помощ още при появата на първите симптоми – температура, втрисане, болки в мускулите и ставите.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -