Реклама
Начало Здравна политика Отбелязваме седмицата за борба с рака на маточната шийка

Отбелязваме седмицата за борба с рака на маточната шийка

1
поставяне на ваксина странични ефекти
Реклама

От 24-ти до 30-ти януари 2016 г. за девети път у нас се отбелязва Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. След старта на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка през 2012 г. България се присъедини към повече от 40 държави в световен мащаб, които поемат имунизацията на 12-годишните момичета с публични средства.

Това е единственото онкологично заболяване, което може да се предотврати с помощта на ваксина. През 2015 г. страната ни осигури финансиране за имунизиране срещу рак на маточната шийка (РМШ) и на 13-годишните момичета като по този начин се присъедини към над 52 държави в Европа, както и Австралия, Канада, САЩ, Африка и др., които са разширили обхвата на имунизацията. Вместо три дози на HPV ваксината момичетата вече получават по две, след като стана ясно, че и двете дози осигуряват достатъчно защита от папилома вирусите. А и така повече момичета ще се възползват от безплатната имунизация.

Ракът на маточната шийка е четвъртото по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години в целия свят. В България всеки ден една жена в България умира от рак на маточната шийка. Всяка година в България се разболяват  над 1000 жени, като по данни на Българския национален раков регистър за 2013 г. броят им е 1092. В световен мащаб 530 000 нови случаи се диагностицират годишно и според експертите, ако няма сериозни усилия, насочени към предотвратяването на РМШ, тази цифра би достигнала 1 милион нови случая на година през 2050 г. Редица научни публикации доказват, че посредством имунизация и редовни прегледи смъртността и заболяемостта от рак на маточната шийка могат да бъдат намалени с 94%. Поради тази причина и тази година институции, експерти и пациентски организации се обединяват срещу поставянето под съмнение безопасността, ефикасността и имуногенността на ваксините с твърдения, които не почиват на никакви медицински доказателства. Научната общественост в световен мащаб е категорична, че профилът на безопасност на имунизациите остава висок, като ползите многократно надхвърлят рисковете.

Реклама

По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмата в Шотландия води класацията с обхват от над 90%, а в Англия и Португалия той е над 80%.

За трета поредна година Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка ще бъде отбелязана в България с информационен щанд, разположен в сградата на Народното събрание, на който ще бъдат раздавани брошури, тематични материали и символът на кампанията – „Перлата на мъдростта“.

 Факти за първичната профилактика на рака на маточната шийка в световен мащаб

  • Проучване, проведено в Шотландия и публикувано през април 2014 г. в British Journal of Cancer показва намаляване на случаите на HPV 16 и 18 тип сред ваксинирани момичета от 29.8% до 13.6 %, в зависимост от възрастта.
  • Проучване, проведено в Англия и публикувано в медицинския журнал Elservier през ноември 2013 г., показва намаление в честотата на разпространение на HPV 16/18 при сексуално активни млади жени, след въвеждане на HPV имунизационна програма в Англия. Общата редукцията в разпространението на НРV 16 и 18-ти тип при 16-18 годишните е 65% в постимунизационния период, докато при момичетата на 19-21 години е 44%. Такава разлика няма при жените на 22-24 години.
  • Десетки проучвания, провеждани през последното десетилетие, доказват ефикасността, имуногенността и безопасността на ваксините срещу рак на маточната шийка.
  • Над 240 милиона дози от двете ваксини са поставени в световен мащаб, а най-дългото проследяване на ваксиниран контингент възлиза на 9,4 години.

Всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар, да получи повече информация на сайта на Националната програма – http://hpv-vaccine.bg

Реклама

1 коментар

  1. На 19 октомври отбелязваме Световния ден за борба с рака на гърдата, напомняйки, че това коварно заболяване може да бъде преборено с навременна профилактика и лечение.

Коментарите са затворени

Exit mobile version