Реклама
Начало Профилактика Студът може да провокира мигрена и алергия при някои хора

Студът може да провокира мигрена и алергия при някои хора

0
Реклама

Мразовитото време и минусовите температури са причина за появата на неприятни симптоми при някои хора, които са по-чувствителни. Те понасят най-трудно комбинацията между студено време и леден вятър. При такива хора може да се появи раздразнителност, да зачестят мигренозните пристъпи, болките при някои заболявания, дори да се стигне до исхемични инциденти. Слънчевото, но мразовито време води до редица здравословни проблеми, казва д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в София.

При мразовито и слънчево време задължително със слънчеви очила

Снежната болест възниква веднага след излизанег то на улицата в студен, но слънчев ден и започва с резки болки в очите, които се зачервяват, а клепачите отичат. Ярката светлина уврежда ретината и може да влоши по-трайно зрението. Затова е важно при мразовито и слънчево време да се носят задължително слънчеви очила. Клепачите могат да се намазват със специални кремове против зачервяване.

Студовата мигрена се явява при пребиваване на силен студ за по-дълго време.Челюстта измръзва и се създава усещането, че главата ви ще се пръсне, може да се развие невралгия на тройния нерв, която вече не може да бъде премахната само със затопляне, а ще се наложи 2-3 седмично лечение под лекарски контрол, приемане на противовъзпалителни медикаменти и затопляне на болното място с вълнен шал. Алергията, причинена от студа, се проявява със зачервяване на ръцете и носа, а понякога се появява и ситен обрив, запушване на носа, силно главоболие. При първите признаци на алергия трябва да се приеме някакъв противоалергичен препарат, който ще намали симптомите.

Реклама

За профилактика на заболяването трябва максимално да се ограничи контактът на кожата със студения въздух. Носете топъл шал и дебели ръкавици, а преди излизането си на улицата нанасяйте върху лицето и ръцете тънък слой защитен крем.

В мразовитите дни не яжте домати и спанак, които забавят усвояването на калция. Употребата на картофи, патладжан, копър и лапад също трябва да бъде ограничена, тъй като те допринасят за окисляването на кръвта.

Реклама

Exit mobile version