сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОбучават още здравни медиатори, ще агитират ромите да ходят на лекар

Обучават още здравни медиатори, ще агитират ромите да ходят на лекар

28 човека ще бъдат обучени да работят като здравни медиатори във Факултета по обществено здраве към МУ-София. За квалификацията им ще помагат още медицински специалисти и представители на неправителствения сектор. Oбучението е част от активностите по проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“, който обхваща четири държави (България, Унгария, Румъния и Словакия) и се подкрепя от фармацевтична компания „ГлаксоСмитКлайн“.

Целта му е да създаде устойчива мрежа от здравни медиатори в тези държави, които имат проблеми с инфекциозните и полово предаваните болести, а също и висока детска смъртност. Най-засегнати са групите от ромски произход. Здравните медиатори познават езика и обичаите в отделните малцинства и вършат активна просветителска работа. Помагат на семействата да ваксинират децата си, улесяват достъпа им до здравни услуги и издаването на всевъзможни документи.

„Благодарение на усилията и постоянството на експертите и неправителствените организации и подкрепата на частния сектор, здравните медиатори от няколко години работят успешно и са търсени помощници на лекарите и институциите. Медиаторството е посочвано като добър пример в редица европейски държави за устойчив проект, който се развива като част от Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020)“, поясни Георги Кръстев от съвета по етническите въпроси към Министерски съвет.

Той допълни, че новите попълнения сред здравните медиатори са избрани чрез конкурс, проведен в съответната община. Основни критерии за избора им са да имат минимум завършено средно образование, принадлежност към общността, в която ще работят, добро познаване на проблемите на общността и съпричастност, владеене на езика/езиците на общността. Новите здравни медиатори ще работят в общините Благоевград, Вълчи дол, Кърждали, Троян, Етрополе, Самоков, Димитровград, Златарица, Сунгурларе и Симеоновград. През 2013 г. в страната ще работят общо 147 здравни медиатори, в 81 общини.

„Моделът на здравното медиаторство съществува в България от около 10 г., но през последните три години се забелязва неговият сериозен напредък“, заяви проф. Ивайло Търнев – председател на Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“. Той допълни, че България e пример за изграждането на устойчиво законодателство и стабилна мрежа от здравни медиатори. За последните няколко години нашата страна се превърна в успешен модел за осигуряване на достъп до здравни услуги на представителите на уязвимите малцинствени групи. Този модел се оценява високо не само в България, но и в други държави на ЕС, които имат желанието да внедрят опита ни в тази посока, каза още проф. Търнев.

След преминаване на обучението, здравните медиатори ще работят по различни здравни проекти за ограничаване и профилактика на инфекциозните и полово предаваните болести, намаляване нивата на  детската смъртност, с основен фокус – уязвимите групи от ромски произход. Те ще подпомагат работата на Регионалните здравни инспекции, общопрактикуващите лекари и общините в провежданите от тях кампании в сферата на здравеопазването.

Свързана тема: Здравни медиатори ще агитират ромите да ходят на лекар

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -