сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноШефът на НЗОК: "Мен ме контролира Сметната палата"

Шефът на НЗОК: „Мен ме контролира Сметната палата“

Оставката на директора на НЗОК д-р Пламен Цеков бе поискана от председателя на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов  (на снимката). Той внесе писмо с такова искане до председателя на 41-то Народно събрание Цецка Цачева. В документа се настоява депутатите да използват всички правомощия на парламента и  д-р Цеков спешно да бъде отстранен от поста си.

Причината са орязаните средства за направления и медико-диагностична дейност, посочват лекарите. Джипитата в Пловдив твърдят, че лимитите им са намалени с 16% до 36%. „Категоричното мнение на медицинската общност е, че вината за създалата се ситуация, както и за неподписване на НРД-2013 е изцяло на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков. Със своите действия той предизвика пълен административен, нормативен и финансов хаос в системата. Ето защо, се обръщаме към Вас с настояване за бърза реакция на парламента и незабавно освобождаване на д-р Цеков от заеманата длъжност. Смятаме, че това е възможно в рамките на все още действащото Народно събрание, с оглед запазване на спокойствието поне в сектора, свързан със здравето на хората“, пише в писмото си до парламента д-р Райчинов.

„От няколко дни в централата на БЛС пристигат непрекъснато тревожни сигнали от цялата страна – както от общопрактикуващи лекари и специалисти, така и от болнични заведения. Лечебният процес на практика е блокиран от изцяло лимитирана дейност на всички нива и е въпрос на дни избухването на непредвидима реакция и в медицинските среди“, заявява още ръководството на БЛС. Оттам очакват от г-жа Цачева да даде приоритет на този проблеми и да внесе в парламента искането за освобождаване на д-р Цеков. Предложението на лекарите е всички нови методики да се премахнат, нормативните документи – да се изтеглят, и да се работи по тези от миналата година, тъй като практически нямало време да се изработват нови.

Не е вярно, че направленията са по-малко, напротив – повече са със 100 000, контрира д-р Пламен Цеков обвиненията на БЛС. Той поясни, че още не е получил официално никакво писмо с възражения от лекарите. „Бюджетът на НЗОК се разходва по строго определени правила. Нас ни контролира Сметната палата, а лекарският съюз никой не ги контролира“, коментира още шефът на касата.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -