събота, 9 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаНамаляването на такса лекар било популизъм

Намаляването на такса лекар било популизъм

Фиксирането на потребителската такса за посещение при лекар на 2,70 лв. е популизъм, заяви д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. В момента тя е 1% от минималната заплата, сега 290 лв., но здравният министър Десислава Атанасова внесе предложение това обвързване да отпадне.

Едва ли има толкова беден българин, за когото тези 20 ст. да са проблем, добави Райчинов. Но с допълните пари личните лекари можело да си платят някои битови консумативи за кабинета. Един пенсионер ходел средно 4-5 пъти на лекар в годината, така че най-много щял да спести 1 лв.

Райчинов разкритикува още решението на Комисията за защита на конкуренцията, която глоби с 80 000 лв. лекарския съюз заради определената минимална цена на преглед при специалист (без направление) от 24 лв. Право да направим това ни дава Кодексът за професионална етика, добави той. Ако някой преглеждал на по-ниска цена, значи правел компромиси с качеството. Минималната цена не била пречка за конкуренцията. Нека отношението към всички свободни професии да е равно, призова д-р Георги Ставракев, зам.-шеф на лекарския съюз. Адвокати, архитекти също имали минимални цени, заложени от съсловните им организации.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -