Реклама
Начало Здравна политика Министър Атанасова иска таксата за преглед да остане 2,70 лв.

Министър Атанасова иска таксата за преглед да остане 2,70 лв.

0
преглед белия дроб
Реклама

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще предложи промени, за да не се повишават таксите за преглед и престой в болница, които сега са обвързани с минималната работна заплата. От днес, 1 май, тя става 290 лв. (270 лв. преди). При сегашната нормативна база това автоматически повишава таксата за преглед при лекар, която е 1% от нея, от 2,70 лв. на 2,90 лв. За ден престой в болница пък би трябвало да се плаща не 5,40 лв. както досега, а 5,80 лв.

За да не се натоварват пациентите, министър Атанасова ще предложи допълнение към Закона за здравното осигуряване. То заедно с други предложения за изменение е публикувано на интернет страницата на министерството. Целта на измененията е да се запази сегашния размер на потребителската такса за преглед при личните лекари и за престой в болница.В момента таксата е определена в чл. 37, ал.1, т.1 и т.2 в Закона за здравното осигуряване като процент от минималната работна заплата и е съответно 2,70 лв. за преглед и 5,40 лв. за престой в болница.

Реклама

С постановление от 9 ноември 2011 г. , правителството утвърди от 1 май 2012 г. нов размер на минималната работна заплата за страната и тя става 290 лв. За да не се допусне увеличение на досегашната потребителска такса от 2,70 лв., в постановлението си правителството е предвидило МЗ да извърши промени в съответната нормативна уредба. Това обаче не е било направено от предишното ръководство на МЗ.

Министърът на здравеопазването спешно ще внесе на следващо заседание на правителството посочените допълнения в ЗЗО, с които потребителската такса и таксата за престой в болница да останат непроменени.

СНИМКА: ДАК

Реклама

Exit mobile version