сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКасата плаща за всички онкомедикаменти от 2012 г.

Касата плаща за всички онкомедикаменти от 2012 г.

Всички медикаменти за онкоболни, диспансеризацията им, финансирането на диализата и наблюдението на бъбречноболните минават към здравната каса от 1 януари 2012 г. Това предвиждат промени в текстовете на три наредби 38, 39 и 40, публикувани на сайта на здравното министерство. Вместо много търгове в болниците, може да има само един централизиран – в националната здравноосигурителна каса, каза д-р Цветан Райчинов, председател на лекарския съюз (БЛС).

Медикаментите за онкоболни няма да бъдат включени в цената на клиничните пътеки, уточняват от ведомството. Слухове за подобни намерения разбуниха онколозите преди два месеца. Включването само на някои лекарства в клиничните пътеки щеше да доведе до по-активното им използване вместо на други, които са по-подходящи за пациента. Прехвърлянето на онколекарствата към НЗОК става, след като касата е договорила допълнителни отстъпки от цените на лекарствата, които фигурират в позитивния списък, посочват от здравното министерство. Договорите за отстъпките ще се сключват с производителите. През март тази година някои лекарства за тумори, редки болести и трансплантирани пациенти минаха от МЗ към касата. Болниците трябваше сами да правят търгове за доставката им, които се проточиха до средата на годината поради обжалвания и организационни трудности. „Засега предвиденото е търговете да са в болниците, но има и идея за един централизиран търг в здравната каса. Механизмът още не е съвсем ясен. Защо трябваше да се прехвърлят към болниците, ако се обмисля отново въвеждането само на един търг. Пренастройването на системата продължи месеци наред“, коментира д-р Райчинов.

Друга важна новост е правото на хосписите да сключват договор със здравната каса за палиативни грижи на онкоболни в последен стадий. Сега само болниците имат такова право. Всеки ден престой в тях обаче струва много по-скъпо отколкото настаняването в хоспис, още повече, че грижите в последния стадий не изискват висока специализация.

В бюджета на касата обаче средства за такава пътека не са предвидени. Това може да стане, ако здравното министерство се откаже от получаването на трансфера за 100 млн. лв. от здравни осигуровки, допълни още д-р Райчинов. Тези пари щели да стигнат не само за палиативни грижи, но и за други тежко болни. Без осигурено финансиране идеята щяла да остане само на книга. В момента текат преговорите на лекарския съюз със здравната каса по рамковия договор за 2012 г. Очаква се те да приключат в срок и на 15 декември съсловието да гласува на събор правилата за догодина.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -