понеделник, 30 януари, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКак да проверите дали не ви лъжат с цените на лекарствата

Как да проверите дали не ви лъжат с цените на лекарствата

Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти пусна мобилно приложение, с което всеки може да провери каква е пределната цена, на която лекарството е разрешено да се продава. Проверката може да се извършва в реално време и чрез уебстраницата на съвета

Мярката е свързана с предотвратяване продажбата на лекарствени продукти на цени, различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. В последните дни зачестяват сигналите за повишени цени на медикаменти, отпускани без лекарско предписание. 

Искат ДДС за лекарствата да падне на 5%

Възможно е повишението на цените да е в рамките на позволеното от закона. Поради голямата конкуренция между аптеките преди обявяването на пандемията от коронавируса COVID-19 много обекти даваха част от своята отстъпка на клиентите. Осезаемо повишеното търсене обаче променя тези търговски практики.

Мобилното приложение за достъп до цените на лекарствените продукти може да изтеглите от: https://ncpr.bg/images/android_medicine/medicine.apk 

В момента то е разработено за операционна система Android, но до няколко дни ще бъде налично и приложението за операционна система iOS. След отваряне на мобилното приложение, въведете търговското наименование или международното непатентно наименование (INN) на лекарствения продукт, за който Ви е необходима информация.

След въвеждането на търговското наименование или INN, на екрана се визуализират данни за всички лекарствени форми на съответния лекарствен продукт в окончателна опаковка – INN, цена на дребно, с вкл. ДДС (продажна цена в аптечната мрежа), цена на едро, с включен ДДС и режим на предписване.

Могат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

Редактор Ина Димитрова

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -