вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаХванаха 4 млн. лекарства менте в международна операция

Хванаха 4 млн. лекарства менте в международна операция

Почти 4 милиона фалшиви лекарства, въртели се на световния пазар, са заловени при международната операция „Pangea V“ . В битката с илачите менте са участвали 100 държави и 193 спеагенции, сред които и бг служби, пише агенция „Дартснюз“, като се позова на съобщение от МВР.

Проверени са 19 462 сайта и 133 278 пратки. Започнати са 106 разследвания за продажби без лиценз, за производство на фалшиви лекарства от нелегални лаборатории, за установяване на членове на престъпни групи и сайтове, продаващи незаконно медикаменти по Интернет. Задържани са 6 740 пакета с лекарства, произведени в различни страни и съдържащи 3 758 393 лекарствени средства под формата на таблетки, флакони и др. Според експертите най-често обект на фалшификация и нелегални продажби са аналгетици, антибиотици, противозачатъчни средства, анти-диабетични, диуретични, спазмолитици, приспивателни, козметични средства, хормони.

В България са проверени над 80 пратки от и за страната. Задържани са 100 таблетки, съдържащи вещество от списъка към Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

От наша страна в суперакцията са участвали служители на ГДБОП, Агенция „Митници“ и Изпълнителната агенция по лекарствата, координирани от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в МВР.

Свързани тези:

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -