понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВ "Майчин дом" чакали Албена 4 дни да роди мъртво бебе

В „Майчин дом“ чакали Албена 4 дни да роди мъртво бебе

Проверка на здравни инспектори трябва да установи истината около скандалния случай с размотавана 4 дни родилка. На 26 юли лекарите в „Майчин дом“ установяват, че бебето в утробата на бременната Албена Петрова от Костинброд. Вместо да направят всичко възможно да извадят бебето, лекарите отпращат 27-годишнат жена с думите, че идва края на седмицата и няма кой да се занимава с нея. Засега от болницата отказват да коментират с аргумента, че тече проверка и ще изчакат приключването й.

Албена (на снимката) казва, че още от самото начало на бременността всеки месец ходи за изследвания и наблюдение в „Майчин дом“, тъй като е диабетик от 20 г. и е на инсулин. От февруари я  наблюдават д-р Дяволов и д-р Стойкова на петия етаж. По принцип при диабетиците се предизвиквало раждане един месец преди термина. „Моят термин беше 28 август, затова аз отидох в болницата на 26 юли – така се бяхме разбрали с лекарите. Последно преди това ме бяха изписали на 14 юли.  Поводът за този последен престой в болницата беше, че имах белодробен оток. Изследванията на урина бяха с лоши резултати, белтъкът беше висок“, обяснява жената.

Гинекологът й в Костинброд казва, че трябва да влязе в болница, макар че тя не иска. Той обаче настоявал и й дав направление. „Като ме видя тогава, Д-р Стойкова ми заяви: Ами че аз те изписах с този белтък. В епикризата това обаче не беше описано. Все пак ме оставиха и стоях до 14 юли. Тъй като се очакваше да родя по-рано – около 26 юли, попитах защо ме изписват, след като здравословното ми състояние не беше добро. Имах много отоци по цялото тяло, те бяха от диабета. Лекарката ми отговори, че всъщност не съм имала нужда да постъпвам в болница, но самоволно съм решила“, продължава разказа си Албена, за която това е първа бременност.

При цялото време тя срещала трудности да получи подробна информация за състоянието си.  Все трябваше да ги гоня по коридорите, допълва жената. „Те не споменаваха за пари, но за мен беше ясно, че мълчанието им е намек да платя, може би за избор на екип. Ако знаех, че трябва, щях да събера парите, въпреки че не са ми излишни“, разсъждава Албена.

Тя се интересувала дали ще ражда със секцио, а отговорът на д-р Стойкова бил: „Не съм гадател. Като дойдеш на 26 юли, ще решим какво да правим.“ Отишла на уговорената дата, падало се четвъртък. Акушерката я гледа на апарат за тоновете на бебето, но подозрително мълчи. Два-три часа преглеждат Албена на различна апаратура. Накрая идва лекар, който съобщава, че бебето е мъртво и че според него то е така от няколко дни. След този шок идва втори: докторите обясняват на Албена, че идва края на седмицата и няма кой да се занимава с нея, затова да изчака до понеделник.

Опитали с таблетки да предизвикат раждане по нормален начин. Натискали я по корема, проверявали през два часа за разкритие, но от това тя само получила силни болки. Имало документи, на които пишело: „Отказва да бъде прегледана гинекологично“, но Албена обяснява, че нямало как да откаже, но просто в един момент болките вече били ужасни. „Бях блокирала от болката, чувствах отпадналост в краката. В понеделник към 15 часа следобед ми казаха да се приготвя за родилна зала. Една лекарка се опита да ме прегледа, но мен ужасно ме болеше. Тя се учуди и каза, че било невъзможно да изпитвам чак такива болки. Тогава ми измериха таза и се оказа, че е тесен и не мога да родя по нормален път. Това се разбра след 4 дни мъки. В крайна сметка направиха секцио на 30 юли и така се приключи“, завършва разказа си Албена.

Тя още не може да разбере как се е стигнало до смъртта на бебето. Правела всички изследвания, които лекарите искали и в тях нямало нищо тревожно.

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -