петък, 23 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаБолниците в преразход, дават им още 16 млн. лв.

Болниците в преразход, дават им още 16 млн. лв.

Болниците ще получат още 16 млн. лева за петте месеца на 2012 г. Решението е на Надзорния съвет на НЗОК, съобщи директорът д-р Пламен Цековна среща с мениджъри на лечебни заведения в Пловдив. Допълнителните средства ще  бъдат разпределени пропорционално спрямо първоначално заложените средства. Те са само за работа по клинични пътеки.

Причината за отпускането на още средства е преразходът от 9 млн. лв., който болничните заведения отчитат за първото тримесечие на 2012 г. По предварителни данни тенденцията за преразход се запазва и през второто тримесечие. Очаква се с допълнителното финансиране болниците да покрият голяма част от надлимитната си дейност.

Допълнителни средства ще бъдат отпуснати на болниците и за дейности, свързани с хемодиализа и онкология, съобщават още от касата. Всички разпределени сега средства са от заделен вътрешен резерв, предназначен за болнична помощ, а не от оперативния резерв на НЗОК.

На срещата в Пловдив отново е обсъдено,  че действащата в момента методика за разпределение на средствата на лечебните заведения не е достатъчно обективна и трябва да бъде променена. Според д-р Цеков в средата на годината не може да се направят големи промени в нея, защото средствата вече са разпределени по сегашните правила. Към момента НЗОК анализира изпълнението на бюджетите на лечебните заведение на всяко тримесечие, а корекции в направеното разпределение са възможни, след като бъдат отчетени и анализирани данните от първото полугодие на годината.

Д-р Цеков сподели идеята си от следващата година НЗОК да не определя бюджети за всяко лечебно заведение, а общ бюджет за отделните области. Причината за предложената промяна е бюджетът на институцията да се изразходва максимално ефективно в условията на реална конкуренция между лечебните заведения.

На срещата стана ясно, че НЗОК предвижда да бъде въведена система, чрез която до третия час от приема на пациент в определено лечебно заведение във финансовата институция ще постъпват данни за него. Така чрез информационната система на НЗОК ще може да се проследява потокът от пациенти по области.

Свързана тема:

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -