четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛекуват от пневмония 11-годишно момиче, то умира от бъбреци

Лекуват от пневмония 11-годишно момиче, то умира от бъбреци

Здравното министерство ще проверява видинската болница „Света Петка“ заради смъртта на 11-годишно момиче. Марийка Нинова от с. Гомотарци починала на 26 май в реанимобил, докато я транспортирали от Видин към София. Ден по-рано тя била приета в болнизата с диагноза пневмония.

При аутопсията обаче се установила истинската причина за смъртта – остра белодробна и сърдечносъдова недостатъчност поради отказ на бъбреците. За първи път родителите потърсили помощ в спешното отделение на болницата във Видин през нощта срещу 25 май. Дежурният лекар прегледал Марийка, предложил да я оставят в отделението, но семейството пожелало да се прибере у дома по думите на директора на лечебното заведение д-р Цветан Василев. Липсват обаче подписи на родителите, че отказват. 

Още на следващия ден момиченцето отново било доведено в спешното приемно отделение със затруднено дишане. Тогава я приемат в детското отделение с диагноза пневмония. Състоянието на Марийка продължавало да се влошава. Едва тогава се викат за консултация и специалисти. Нефрологът предположил, че става дума за остра бъбречна недостатъчност.

Съвет от лекари взема решение детето да бъде преместено по спешност в Националната кардиологична болница, София. Родителите искат хеликоптер да закара детето им, оказва се обаче, че организирането на подобен транспорт отнема повече време от придвижването с кола. Линейка от столицата чака Марийка в Монтана, където я поемат от видинските си колеги. В реанимобила обаче момиченцето изпада в клинична смърт и умира въпреки опитите да бъде реанимирано.

Директорът на болница „Света Петка“ д-р Василев отрича да има лекарска грешка, макар според него лекарите да са подходили с повече рутина при поставянето на диагнозата. Пояснява обаче, че терминална бъбречна недостатъчност не се развива за ден-два. Не е ясно как така на прегледи досега не се е разбрало за заболяването. Хемоглобинът на Марийка бил едва 65, а само това се проявявало в отпадналост. Въпреки това родителите на детето твърдели, че то било здраво.

Свързани теми:

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -