Над 7% от българите имат деменция

PRINT

Деменцията се очертава като един от най-сериозните здравни и социални проблеми, който по тежест се нарежда до съдовите и онкологичните заболявания. До този извод стигнаха експерти от Александровска болница и Гражданско сдружение „Алцхаймер-България“. На среща в Банкя те дискутираха новите тенденции в лечението, профилактиката и ранната диагностика на заболяването, новите невропсихологични методи за скрининг на алцхаймер и друга форма на деменция.

60 от 100 с деменция имат алцхаймер

В България регистираните болни с деменция са 100 хил., 60 хиляди от тях са с болест на алцхаймер. Останалите 40 хил. имат съдови, паркинсонови и други форми на деменция. Резултатите от проведено в България епидемиологично проучване сочи, че броят на болните от деменция е 7,2%. Подобни са данните в Европа, Америка и Австралия.

През последните години все повече пациенти и техните семейства търсят помощ от Центъра по дементология в Клиниката по нервни болести на Александровска. Това се дължи на две причини – от една страна, застаряването на населението е трайна тенденция и в България, а от друга, в болницата има екип от висококвалифицирани специалисти за ранна диагностика и терапия на пациенти с деменция. Голяма част от пациентите се нуждаят и търсят възможности за настаняване в подходящи заведения, осигуряващи медицински и социално-психологически грижи за дементно болните.

Деменция – видове и възможно лечение

Ранната диагноза е проблем в много градове

През последните няколко години прогресиращите когнитивни нарушения са в центъра на интереса на българското неврологично общество. Изработен е Национален консенсус за ранна диагностика и лечение на болестта на Алцхаймер и съдовата деменция под активното ръководство на проф. Лъчезар Трайков. В него наскоро бяха включени и други типове деменции.

На срещата в Банкя по случай Световния ден за борба с алцхаймер стана дума, че мрежата от заведения за лечение, рехабилитация и обгрижване на пациентите с деменция спешно се нуждае от подобряване. Ранното диагностициране и проследяването на дементно болните са още по-сериозен проблем в провинцията.

Не достигат на домове и дневни центрове за стари хора

У нас не достигат на домове и дневни центрове за стари хора и хора с деменция, които да предлагат грижи за основните ежедневни потребности и медицинско обслужване. Тези места са необходими също за социално общуване, организация на свободното време, образование и развлечение на засегнатите от заболяването. Лекарствата за болните от алцхаймер все още не са включени в позитивния списък и болните плащат за тях сами.

Авторът на проучванията за деменцията у нас проф. Лъчезар Трайков е директор на Александровска болница. Той е работил 9 г. като изследовател в INSERM, Париж, Франция. През 1999 защитава докторска дисертация в Медицинския факултет Cochin Port-Royal, в Университета Rene Descartes в Париж. През 2002 е избран за Университетски професор по невронауки от Националния университетски съвет на Франция. След завръщането си в България, той продължава изследователската си дейност и ръководството на Центъра за ранна диагностика на деменции към Александровска болница.

СНИМКА: АЛЕКСАНДРОВСКА

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Над 7% от българите имат деменция беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *