Грипната ваксина пази и нероденото бебе

PRINT
ваксина грип

Грипната ваксина пази както майката, така и нероденото бебе, категорични са учени от Германия и Великобритания. Имунната система на бременните е потисната по естествен път, затова те по-лесно се разболяват. След 20-тата гестационна седмица рискът от сърдечни и белодробни усложнения при бъдещите майки е много по-голям, подчертава проф. Маркус Кнуф от Висбаден, цитиран от немския „Ерцтецайтунг“ („Лекарска вестник“. Между 21-та и 26-та седмица рискът бил 2,5 пъти по-голям, а от 37-та до 42-та – дори 4,5 пъти по-голям в сравнение с другите хора.

Най-опасен за бременните е свинският грип (H1N1), който е сравнително нов щам. По време на пандемията в Германия те постъпвали много по-често в болница за лечение. 27% от тях се нуждаели от интензивни грижи, а от другите хора само 4,3% влизали в отделенията.

Смъртността също била по-висока при бъдещите майки. За България точни данни няма, но в САЩ са изчислили, че от всички починали вследствие на пандемията те са били 5%. При останалото население смъртността е била 1%. Друга причина специалистите да препоръчват настоятелно ваксина за тази група жени е, че от имунизацията печели и нероденото бебе. Новородените на ваксинирани майки имало 50% по-нисък риск да попаднат в болница заради грип през първите 6 месеца от живота си, когато те самите още не могат да бъдат имунизирани.

Във Великобритания установиха, че неваксинираните бременни по-често губят бебето си заради спонтанен аборт или мъртво раждане, съобщава в. „Дейли мейл“. Проучване на Оксфордския университет за миналия зимен сезон сочи, че смъртността на бебетата при жени без имунизация била 39 на 1000, а при имунизираните – само 7 на 1000. Учените там също смятат, че най-рисков е щамът „Калифорния“ (свински грип), защото е относително нов за хората.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Грипната ваксина пази и нероденото бебе беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *