сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДеца засадиха рози в памет на донори

Деца засадиха рози в памет на донори

Деца засадиха рози в Градинката на донорите в парка „Заимов“ в София, където тържествено бе отбелязан Европейският ден на донорството. С едноминутно мълчание и запалена свещичка беше почетена и паметта на всички донори у нас. Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, организирана от Министерството на здравеопазването и агенцията по трансплантации с подкрепата на БЧК, Националната пациентска организация, Българския съюз на трансплантираните, Нов Български университет и Националния дворец на децата. Подобни инициативи бяха организирани във всички областни градове в цялата страна. Близо 900 души у нас се нуждаят от орган за присаждане, за да продължат да живеят, но тази година трупните донори са само 4.

За първи път през тази година бяха връчени награди на координатори по донорство. За цялостен принос в развитието на донорството бяха наградени проф. д-р Параскева Стаменова от СБАЛНП „Св. Наум“, проф. д-р Милан Миланов – УМБАЛСМ „Н. Й. Пирогов“ и доц. д-р Вилиян Платиканов – УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. За високи постижения бе отличен и координаторът по донорство д-р Петко Загорчев от МБАЛ Шумен. Призовете бяха връчени от зам. министъра на здравеопазването д-р Кирил Добрев и директора на ИАТ доц. Силви Кирилов.

На тържеството бяха връчени награди на победителите в Националния конкурс за рисунка за ученици от 7 до 12 клас. Темата беше мотото на Националната кампания в подкрепа на донорството – „Частица от теб може да бъде за някого целия свят“. В конкурса участваха близо 300 творби. Победителите са Даниела Караиванова от Бургас, Лилия Петрова от Хасково и Александър Ангелов от София. Специални награди получиха Мария Сиракова от Пазарджик и Нона Кузманова от София, както и Петър Петров също от София. Наградите бяха връчени от популярни лица, които подкрепят кампанията – Адриян Рачев – Румънеца, Евгени Димитров – Маестрото, Георги Милчев – Годжи и Борис Солтарийски.

Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантациите. Тези сложни операции са единственият шанс за живот на хиляди хора. В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на орган или тъкани. У нас от животоспасяващите операции се нуждаят над 860 души, като най-много са чакащите за бъбрек – 807 човека. От 1998 г. Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа. Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави – Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия. В България Европейския ден на донорството се отбелязва за втора поредна година.

СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -