Безплатни прегледи за рак на дебелото черво

PRINT
рак на дебело черво

Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) организира безплатни профилактични прегледи за рак на дебелото и правото черво. Инициативата е част от социалната програма на лечебното заведение за ранно диагностициране на онкологични заболявания и ще продължи от 22 май до 21 юни включително.

Ракът на дебелото черво е на трето място по честота сред злокачествените заболявания както при мъжете, така и при жените. Рискови фактори за възникването му са напредването на възрастта – над 50 години, прекомерна употреба на червено месо и обработено месо – колбаси, шунки, семейна обремененост – наличие на роднини първа линия с тази диагноза, както и някои други фактори като полипи, улцеративен колит и Болест на Крон, затлъстяване, заседнал начин на живот. Ако притежавате някои от тях или вече имате поставена диагноза, може да се възползвате от безплатните профилактични прегледи на УСБАЛО.

Те ще се провеждат всеки вторник и четвъртък от 14.00 до 17.00 ч. За тях не е нужно направление от здравната каса. Прегледите ще се извършват в 130 хирургичен кабинет в болницата. За да се възползвате от тях, е нужно единствено предварително записване на регистратурата на болницата на телефон  02/ 8076299.  Също така, ако имате направени изследвания – колоноскопия, ехография или скенер, ги носете със себе си.

Кога да ходим на лекар?

При съмнение за рак на дебелото черво не ходете при личния лекар, а направо на онколог! Това съветват едни от най-опитните специалисти в тази област, които работят в Сити Клиник в София. Има нови терапии, които помагат на пациентите да се излекуват, но за целта е важно туморът да се диагностицира навреме. Има няколко причини за това. Колоноскопията  е основен диагностичен метод и е безплатна за определени възрастови групи. Тя все още не се е наложила като масов скрининг в България, въпреки че това е практиката в развитите страни.

Българите нямат навика да ходят на профилактични прегледи, но и когато имат някакви симптоми, минава близо година преди поставянето на диагнозата. Общопрактикуващите лекари невинаги насочват правилно пациентите и често те се разкарват между различни специалисти преди да се постави правилната диагноза.

Вижте още: Рак на дебелото черво – причини и лечение

Кои са симптомите на рака на дебелото черво?

Ето какво поясни за симптомите на колоректалния карцином доц. д-р Стоян Ханджиев дм, началник на Клиниката по гастроентерология към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център. Бързо трябва да се обърнете към специалист – гастроентеролог или онколог, ако забележите:

  • Промени в ходенето по нужда – честотата, вида на изпражненията (повтарящки се запек или диария)
  • Болки в корема, които не минават
  • Кървене, кръв в изпражненията (хемороидалната болест също можед а е причина, но това трябва да се изясни)
  • Анемия, за която има лабораторни данни (повод за допълнителни изследвания за рак на дебелото черво).

Особено бдителни трябва да са хора, които имат в рода си близки с такова заболяване.

[Общо: 4    Средно: 3.5/5]
Безплатни прегледи за рак на дебелото черво беше последно модифицирана от: май 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *