Безплатни прегледи за рак на гърдата в Софиямед

PRINT
мамограф преглед рак на гърдата

Ракът на гърдата може да се открие ефективно с профилактичен преглед и то в много ранен стадий. Ето защо е важно всяка жена редовно да следи за здравето си.

Сега ДКЦ „Софиямед“ подарява на жените три дни с безплатни прегледи на млечната жлеза по случай 8 март. Това съобщават от лечебното заведение в профила си в социалната мрежа за здраве Credoweb.bg.

Консултациите ще се осъществят на 5, 6 и 7 март 2019 г. при специалистите от звеното по образна диагностика. Направление не се изисква, но е необходимо предварително записване на час на регистратурата на тел: 0895 555 444 (подменю 2) или 02/465 00 00. Пациентките трябва да носят задължително предишни изследвания.

Колко често се среща ракът на гърдата

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят
По данни на Националния раков регистър от 2017 г. в България през 2015 г. ракът на млечната жлеза е най-честото злокачествено заболяване с 26.8% и сред най-честите причини за смърт при жените – 17.4%. Повечето от жените, страдащи от това заболяване, са на възраст над 40 – 45 години. През последните години се наблюдава тенденция за спадане на възрастовата граница, дори и под 30-годишна възраст.

По-неприятното е, че много от случаите се откриват в напреднали стадии, когато е по-трудно да се помогне. Ефектът от лечението е по-лош. При тези случаи по-трудно се извършва радикална оперативна интервенция. При доказване на болестта в авансирал стадий (метастазирал), периодът без заболяване е сравнително по-кратък.

Всяка жена трябва да се проверява сама редовно

Как сами да проверим за бучки в гърдите

Самоизследването на млечните жлези е един от важните етапи на профилактирането
Следи се формата на гърдата, симетричност, промяна в цвета и структурата. Напипване на ,,бучка“ с различна големина е алармиращ симптом за провеждане на диагностични изследвания.

Основните диагностични методи са ехографията, мамография и ядрено-магнитен резонанс на млечните жлези. Ехографията е безопасен метод за профилактика и се препоръчва да започне след 30-годишна възраст. Чрез него могат да се разграничат доброкачествени от злокачествени образувания, диагностика на мастопатии или възпалителни промени. При този преглед се изследват както млечните жлези, така и наличие или липса на увеличени лимфни възли в областта на подмишниците.

Как сами да намалим риска от рак на гърдата

Мамографията е друг метод за скринингова диагностика. При него, използвайки относително ниска доза рентгеново лъчение, се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Този метод е подходящ за изследване на всички жени, които имат симптоми от страна на млечните си жлези. Препоръчително е мамографията да се прави веднъж на две години след навършване на 40-годишна възраст. При рискови групи е необходимо прегледите да са по-чести, като и за проследяване на съмнителни находки.

Лекарите от звеното по образна диагностика към ДКЦ „Софиямед“ разполагат с цялата гама оборудване за диагностика на млечна жлеза включително и ядрено-магнитен резонанс – най-високотехнологичният метод за скринингова диагностика. Апаратурата, която е на разположение в отделението, e най-модерната от този клас в световен мащаб и разполага с технология, която гарантира недостижимо до момента качество на образа.

При съмнение лекарите от Отделението по образна диагностика ще насочват  пациентите към онкокомитета към УМБАЛ „Софиямед“. Д-р Ал Амин, д.м., д-р Вучкова и д-р Михайлов от звеното по образна диагностика към ДКЦ „Софиямед“ са убедени, че провеждането на редовни профилактични прегледи на млечната жлеза е от голяма полза за ранното диагностициране на злокачественото заболяване.

 

[Общо: 4    Средно: 3.8/5]
Безплатни прегледи за рак на гърдата в Софиямед беше последно модифицирана от: февруари 27th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *