Българските кърлежи двойно по-заразни от европейските

PRINT
ухапване от кърлеж

Българските кърлежи са двойно по-заразни от тези, които са разпространени в западните и северните европейски страни, споделя д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в Министерството на здравеопазването. Това разкрива проведено наскоро проучване у нас. В южната част на континента Европа са концентрирани много повече болестотворни микроорганизми, които се пренасят от кърлежите. Затова и рискът човекът да прихване от тях някоя зараза, е по-голям.

Освен това за размножаването на кърлежите у нас има прекрасни условия – топъл климат и големи зелени необработени масиви. Прелетните птици, които идват в страната, също пренасят много кърлежи. Топлата зима и подранилата пролет станаха причина кърлежите да плъзнат по-рано от обикновено.

Първите ухапани за сезона вече пълнят лекарските кабинети. Специалистите очакват по-масови случаи на ухапани по Великден, когато ще се затопли, а и хората ще ходят повече сред природата. Особено много кърлежи има край пътища с много автомобили.

Любопитен факт е, че те са привлечени от въглеродния двуокис. Затова работещият ауспух на колата за тях е притегателно място.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Не мажете с олио кърлежа, той повръща на кожата
Антибиотик лекува напълно инфекции, пренасяни от кърлежи
Бум на ухапани от кърлежи в Пловдив, карат марсилска треска

Добре е да знаете, че кърлежите са не само по тревите, но и по храстите и дърветата. Когато сте на разходка сред природата, предпазвайте краката с дълги крачоли и чорапи върху тях, но покривайте също главата, шията и ръцете. Най-трудни за контрол са децата, които лудуват навсякъде, а после родителите откриват вкъщи кърлеж, който се впил в главата им. Като предпазно средство може да се използват репеленти за кожа, казаха лекари.

Кърлежите са преносители на четири основни заболявания – марсилската треска и лаймската болест, при които се регистрират около 900 случая годишно, и още над 100 – на ку треска и кримската хеморагична.

Марсилската треска е едно от най-разпространените заболявания,предавано чрез кърлежи. Заразяването става чрез ухапване от кучешки кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържимо на кърлежа в окото или при смачкването му с пръсти. Болестта е разпространена най-вече в Южна България и по Черноморието.

Издава я тъмно петно, което се появява на мястото на „смуканата“ кръв. То надебелява, а след няколко дни пострадалият е с висока температура, силно главоболие, мускулни и ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Българските кърлежи двойно по-заразни от европейските беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *