сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаБолниците няма да избират само скъпи пътеки, ще лекуват всичко по една...

Болниците няма да избират само скъпи пътеки, ще лекуват всичко по една специалност

Ако едно лечебно заведение иска да сключва договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), ще трябва да лекува всички диагнози в дадено медицинско направление, а не само тези, за който се плащат най-много пари. Това стана ясно от изказване на здравния министър д-р Таня Андреева пред БНТ. Така някои болници ще бъдат отрязани от скъпи клинични пътеки.

 

Въвеждаме мерки, при които всички болници ще трябва да предоставят комплексна медицинска услуга. Това означава, че ако те отговарят на стандарта и на нивата на компетентност за определена медицинска специалност, за определен профил, те ще трябва да изпълняват всички клинични пътеки. В противен случай касата няма да сключва договор с тях, подчерта министър Андреева и поясни, че сегашната практика клиниките да си избират какво да лекуват и какво не води до нелоялна конкуренция. Когато един пациент си е внесъл здравните осигуровки, това предполага, че когато попадне в лечебно заведение, няма да му бъде отказана помощ, особено при спешност, каза още тя.

 

Министърът коментира и темата за новата система на плащане месец за месец на болниците. Според д-р Андреева това показва, че НЗОК е в трудна ситуация и се налага „тя да мине практически на ръчно управление , за да могат да се следят всички дефицити и преразходи в системата на болничната помощ. Университетските и многопрофилните болници, през които минават 70 – 80 процента от пациентите, са гръбнакът на българското здравеопазване, заяви министър Андреева. Така тя обясни факта, че те трупат най-много дългове. „С новите правила, които въвеждаме, се опитваме всички лечебни заведения да работят при равни условия. Ако има конкуренция, тя трябва да се случва в условия на равнопоставеност“, подчерта още тя. Според нея е важно да се помисли и за преструктуриране на болничната помощ, тъй като в момента поради големия брой лечебни заведения и много отделения в тях кадрите са доста разпръснати в страната. Би могло да се направи окрупняване на лечебните заведения в дадена област, така че те да могат да управляват целия процес, както по отношение на медицинската дейност, така и на административната, обясни министър Таня Андреева.

Д-р Андреева обърна внимание на кардиоинвазивни клиники, които работят на територията на държавни болници. По думите й договорите са твърде неизгодни за държавните или общинските болници. Това е начин практически за фалиране на лечебни заведения. Препоръчала съм на директорите да предоговорят условията, каза тя.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -