Заплашва ли ме коклюш?

PRINT
д-р Атанас Мангъров

Коклюшът, известен още като магарешка кашлица, е заразно заболяване, обяснява доц. Атанас Мангъров, началник на детската клиника в инфекциозна болница – София. Той протичащо със силна, дразнеща, пристъпна кашлица, често завършваща с временно спиране на дишането. Болният си поема звучно въздух, което наподобява магарешки рев, оттам е и народното име на болестта. Кашлицата е толкова силна, че може да доведе до посиняване и понякога кръвоизливи по кожата, склерите или в мозъка. В най-тежките случаи може да се стигне до трайни неврологични увреждания или смърт.

В острата фаза пристъпите са по няколко пъти на час. Те са такива, че на болния почти му изскачат очите. Състоянието продължава между един и два месеца, след което има период от 3-4 месеца, в  който се кашля също толкова тежко, но значително по-рядко.

Особеното при болестта е, че веднъж започнала, не може да бъде спряна. Антибиотичното лечение намалява разпространението на коклюшните бактерии в околната среда, но е без значение за самия болен, тъй като не намалява нито тежестта, нито продължителността на заболяването. Противокашличните и общоуспокояващите средства са слабо ефективни. След прекаран коклюш не се изработва траен имунитет и след около 5-6 години може да се заболее отново.

Единственият начин за предпазване от заболяване е имунизацията с противококлюшна ваксина. Тя се прави на 2-и, 3-и, 4-и месец и на около 1 година и 6-месеца. Създаваният от ваксината имунитет е с трайност до 5-6 години, поради което в много страни е въведена реимунизация на 6 и 12 години. От 2007 г. и в нашата страна се въведе задължителна реимунизация за коклюш при 6-годишните.

Коклюшът се смята за детска болест, но в момента от него боледуват главно неимунизираните или непълно имунизираните кърмачета и най-вече възрастните, които не са имунизирани или при които антителата след прекарано заболяване са изчезнали. При първите заболяването протича тежко, а вторите са основен резервоар и източник на инфекцията.

Всяка кашлица с продължителност над 2 седмици е съмнителна и следва да се тества за коклюш. От миналата година у нас е в продажба ваксина за коклюш (дифтерия, тетанус и коклюш), специално предназначена за възрастни и която може да се прави на 12, 17, 25, 35 и т.н. години, вместо рутинно прилаганата тогава ваксина за дифтерия и тетанус.

Когато в едно семейство очакват раждане на дете е уместно още преди появата му с нея да се имунизират онези, за които се очаква да бъдат в най-близък контакт с него. Това е т.нар. стратегия на пашкула (cocoon strategy), която е единственият и най-сигурен начин за предпазване от коклюш на новородените и малките кърмачета, които се заразяват от околните и при които заболяването протича най-тежко.

Коклюшът разболява двойно повече, много остават без диагноза

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Заплашва ли ме коклюш? беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *