Обратима ли е остеопорозата?

PRINT

Остеопорозата е заболяване на костния обмен. Нейната основна характеристика е намаляване на минералната плътност на костите и промяна в тяхната структура. Това ги прави по-чупливи. На всеки може да се случи да счупи кост при сериозна травма, но пациентите с остеопороза я чупят дори при падане от собствена височина.

С възрастта, и особено след менопаузата при жените минералното съдържание на костта прогресивно намалява и чупливостта се увеличава.

Съвременно лечение на остеопороза – преглед на всички медикаменти

Измерването на костната плътност – остеометрия, установява това състояние. Когато се установи ниска костна плътност или остеопороза, е необходимо със специалист да се обсъдят възможните причини за състоянието.

След това, ако се прецени, че е необходимо, може да се проведе лечение, което да спре костната загуба, а в много случаи и да повиши костната плътност.

Остеопения и остеопороза – едно заболяване в различни степени

Най-важното е да се намали рискът от счупване при незначително усилие. Това е целта на всяко лечение и в разрез на становището на некомпетентни участници в популярни телевизионни предавания, медикаментите за лечение на остеопороза, прилагани правилно, имат много добър ефект върху костната плътност и могат до 50% да намалят някои счупвания. Това гарантира по-голяма продължителност на живота и по-доброто му качество.

д-р Наталия Темелкова ендокринолог

 

Д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в УМБАЛ Александровска

[Общо: 6    Средно: 4.8/5]
Обратима ли е остеопорозата? беше последно модифицирана от: март 7th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook54Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *