Обратима ли е остеопорозата?

PRINT

Остеопорозата е заболяване на костния обмен. Нейната основна характеристика е намаляване на минералната плътност на костите и промяна в тяхната структура. Това ги прави по-чупливи. На всеки може да се случи да счупи кост при сериозна травма, но пациентите с остеопороза я чупят дори при падане от собствена височина.

С възрастта, и особено след менопаузата при жените минералното съдържание на костта прогресивно намалява и чупливостта се увеличава.

Съвременно лечение на остеопороза – преглед на всички медикаменти

Измерването на костната плътност – остеометрия, установява това състояние. Когато се установи ниска костна плътност или остеопороза, е необходимо със специалист да се обсъдят възможните причини за състоянието.

След това, ако се прецени, че е необходимо, може да се проведе лечение, което да спре костната загуба, а в много случаи и да повиши костната плътност.

Остеопения и остеопороза – едно заболяване в различни степени

Най-важното е да се намали рискът от счупване при незначително усилие. Това е целта на всяко лечение и в разрез на становището на некомпетентни участници в популярни телевизионни предавания, медикаментите за лечение на остеопороза, прилагани правилно, имат много добър ефект върху костната плътност и могат до 50% да намалят някои счупвания. Това гарантира по-голяма продължителност на живота и по-доброто му качество.

д-р Наталия Темелкова ендокринолог

 

Д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в УМБАЛ Александровска

[Общо: 9    Средно: 4.2/5]
Обратима ли е остеопорозата? беше последно модифицирана от: март 7th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *