Какво представлява кучешката тения?

PRINT

Кучешката тения или ехинокок на черния дроб е паразитно заболяване. Ембрионът се развива у човека като междинен хазаин, докато от Taenia echinococcus боледуват кучетата. След като яйцата бъдат погълнати със замърсени храни, ембрионът попада във венозната мрежа на порталната вена и в черния дроб. Този орган е първият филтър за паразита, поради което в него се локализират до 75% от кистите.

От ембриона се развива ехинококова киста. Тя е образувана от две части: истински ехинококов мехур, съставен от хитинова мембрана и зародишев слой, изпълнен с бистра течност, и фиброзна капсула – това е своеобразна защитна реакция на чернодробния паренхим около ехинококовия мехур. В черния дроб могат да се развият една или множество кисти, локализирани най-често в десния лоб. Ехинококовата киста нараства много бавно, понякога по 10 години. Размерите й могат да надминат големината на човешка глава, а съдържимото да надхвърли 10 л. Оплакванията на болния зависят от локализацията на кистата: дали притиска жлъчни пътища, или други системи и органи, дали е инфектирана.

Съществуват три периода на развитие: В началния латентен период, когато тя е малка и упражнява компресия върху други органи, болният няма оплаквания. Могат да се наблюдават необясними сърбежи на тялото и ехиноко-кът на черния дроб да се открие случайно по повод на други изследвания. Вторият период се характеризира с развита симптоматика. Ако ехинококът е разположен по предната повърхност на черния дроб, кистата може да се опипа. Болният се оплаква от тежест в подребрието. При напреднали случаи се наблюдава и деформация на долната апертура на гръдния кош.

Ако кистата е разположена в съседство с порталната вена и жлъчните пътища, могат да настъпят застойни явления с асцит и иктер. Сърбежът се усилва. Третият период се характеризира с настъпване на усложненията. Кистата може да перфорира спонтанно или при травма в перитонеалната кухина, при което настъпва тежък анафилактичен шок. Нерядко тя може да се отвори в жлъчните пътища и да ги запуши, при което се появява иктер. През диафрагмата може да се отвори в бронхите. Кистата може да се отвори и в свободната плеврална кухина. Супурацията е често усложнение, което настъпва по кръвен път. Придружава се от усилване на болките и увеличаване на туморната маса, повишаване на температурата, втрисане, левкоцитоза, влошаване на общото състояние.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата – сърбежи, уртикария, тежест и обективното изследване – опипване. Рентгеновото изследване може да открие куполовидно изменение на диафрагмата. Ако паразитът е загинал, кистата калцифицира и се вижда като плътна сянка. Сцинтиграфското изследване посочва дефект в структурата на черния дроб. Ехографията и особено компютърната томография откриват кистозно образувание. От биологичните реакции пробите на Казони и Вайнсберг са положителни при част от болните. По-сигурни са латенсаглутинацията, индиректната хемоаглутинация, бентонит флокулацията. Може да се наблюдава и еозинофилия.

Досега не е открит медикамент или друго средство за консервативно лечение. Радикално е само оперативното лечение с абдоминален, торакален или комбиниран достъп. Цялостното отстраняване на кистата е възможно при маргинална локализация, като се резецира и част от черния дроб. При друга локализация, след евакуиране на ехинококовата течност, се премахва герминативната мембрана. За да се унищожат евентуално останалите сколекси, кухината се обработва с дезинфектанти. Поставят се антибиотици. При големи остатъчни следоперативни кухини се извършва дрениране с рентгенографски и ехографски контрол. При нагнояване и други усложнения кухината първично се дренира. При руптура на кистата операцията се извършва по спешност.

[Общо: 4    Средно: 3/5]
Какво представлява кучешката тения? беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *