Бъбречни заболявания при деца – причини и симптоми

PRINT
Проф. Бойкинов

Бъбречни заболявания се срещат и при децата, но от ранното им откриване зависи дали малчуганите ще се излекуват или ще имат проблеми цял живот. В детството се проявяват първите симптоми, които носят главоболия и сериозни нарушения на бъбречните функции в зряла възраст, защото не се уловени навреме и не е проведено правилно лечение, заяви известният детски нефролог проф. д-р Борис Бойкинов, консултант в педиатрията на МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив.

Вродени аномалии като причина за бъбречни заболявания

Смята се, че съществена предпоставка за „болните бъбреци” при най-малките е наличието на вродени аномалии, които от своя страна причиняват възпаления на пикочния мехур, уретрата, външните гениталии, а понякога и – камъни в бъбреците. По-засегнати от нарушенията в пикочо-отделителната система са момиченцата.

От вродените малформации на отделителната система страда не малък брой деца – около 13% от кърмачетата. Хубавото е, че между 80 и 85 процента от тях изчезват до навършването на 1 година и отшумяват с физиологичното съзряване на организма. Друг положителен момент е, че повечето се откриват рано – още в 6-8 месец от раждането при ехографски преглед, отбеляза водещият специалист. Но не всички аномалии могат да се диагностицират в този период – останалите се хващат едва, когато детето стане на 3-5 години, защото клиничните прояви като хидронефроза и стеноза на уретрата са с по-късни прояви. Нерядко вродени аномалии могат да се крият чак до тийнейджърска възраст.

Остър нефрит и детска нефроза

Това са сред най-често срещаните бъбречни заболявания сред малките пациенти. Възпалението на пикочните пътища в много случаи протича изключително бързо, обхващайки пикочния мехур и пикочопроводите, като дълготрайността му също не е за подценяване. Основните симптоми на този род инфекции при децата и кърмачетата са повишаване на телесната температура и загуба на апетит, които могат да се допълват от позиви за повръщане, разстроен стомах и отпадналост. Когато става дума за малко бебе, то сигнал за инфекция е плачът по време на уриниране, честото уриниране, специфичната лоша миризма на урината. При някои деца обаче възпалението протича без забележими симптоми, затова добре е дори при малко повишение на температурата да се потърси консултация с лекар.

Някои заболявания в началото изглеждат леки, но с течение на времето се усложняват, защото прогресират, ако не са под наблюдение на специалист. Ако не се проследяват, може да се стигне до тежко нарушение на функцията на бъбреците, хемодиализа и до отстраняването им. За съжаление у нас трансплантациите са трудно осъществими при възрастни пациенти и са невъзможни при децата.

Родителите в никакъв случай не бива да пропускат ехографския преглед, когато детето им навърши 6- месечна възраст и непременно да изискват от личните си лекари да направят изследванията, подчерта проф. Бойкинов. Ако се появят съмнения за нарушения, нефрологът непремeнно трябва да изследва и урината – обикновена и стерилна, каза проф. д-р Бойкинов.

Семействата да бъдат внимателни, ако детето има повтарящи се температури, оплаква се от болки в корема, уринира често или не се задържа, има парене, мътна или кървава урина. При тези признаци се налага незабавно да се направи консултация с детски нефролог.

Педиатрията в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив е на разположение на пациентите денонощно. Пациентите могат да търсят връзка с проф. Бойкинов на тел: 032/644-633.

[Общо: 4    Средно: 3.5/5]
Бъбречни заболявания при деца – причини и симптоми беше последно модифицирана от: април 10th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *