Бъбречни заболявания при деца – причини и симптоми

PRINT
Проф. Бойкинов

Бъбречни заболявания се срещат и при децата, но от ранното им откриване зависи дали малчуганите ще се излекуват или ще имат проблеми цял живот. В детството се проявяват първите симптоми, които носят главоболия и сериозни нарушения на бъбречните функции в зряла възраст, защото не се уловени навреме и не е проведено правилно лечение, заяви известният детски нефролог проф. д-р Борис Бойкинов, консултант в педиатрията на МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив.

Вродени аномалии като причина за бъбречни заболявания

Смята се, че съществена предпоставка за „болните бъбреци” при най-малките е наличието на вродени аномалии, които от своя страна причиняват възпаления на пикочния мехур, уретрата, външните гениталии, а понякога и – камъни в бъбреците. По-засегнати от нарушенията в пикочо-отделителната система са момиченцата.

От вродените малформации на отделителната система страда не малък брой деца – около 13% от кърмачетата. Хубавото е, че между 80 и 85 процента от тях изчезват до навършването на 1 година и отшумяват с физиологичното съзряване на организма. Друг положителен момент е, че повечето се откриват рано – още в 6-8 месец от раждането при ехографски преглед, отбеляза водещият специалист. Но не всички аномалии могат да се диагностицират в този период – останалите се хващат едва, когато детето стане на 3-5 години, защото клиничните прояви като хидронефроза и стеноза на уретрата са с по-късни прояви. Нерядко вродени аномалии могат да се крият чак до тийнейджърска възраст.

Остър нефрит и детска нефроза

Това са сред най-често срещаните бъбречни заболявания сред малките пациенти. Възпалението на пикочните пътища в много случаи протича изключително бързо, обхващайки пикочния мехур и пикочопроводите, като дълготрайността му също не е за подценяване. Основните симптоми на този род инфекции при децата и кърмачетата са повишаване на телесната температура и загуба на апетит, които могат да се допълват от позиви за повръщане, разстроен стомах и отпадналост. Когато става дума за малко бебе, то сигнал за инфекция е плачът по време на уриниране, честото уриниране, специфичната лоша миризма на урината. При някои деца обаче възпалението протича без забележими симптоми, затова добре е дори при малко повишение на температурата да се потърси консултация с лекар.

Някои заболявания в началото изглеждат леки, но с течение на времето се усложняват, защото прогресират, ако не са под наблюдение на специалист. Ако не се проследяват, може да се стигне до тежко нарушение на функцията на бъбреците, хемодиализа и до отстраняването им. За съжаление у нас трансплантациите са трудно осъществими при възрастни пациенти и са невъзможни при децата.

Родителите в никакъв случай не бива да пропускат ехографския преглед, когато детето им навърши 6- месечна възраст и непременно да изискват от личните си лекари да направят изследванията, подчерта проф. Бойкинов. Ако се появят съмнения за нарушения, нефрологът непремeнно трябва да изследва и урината – обикновена и стерилна, каза проф. д-р Бойкинов.

Семействата да бъдат внимателни, ако детето има повтарящи се температури, оплаква се от болки в корема, уринира често или не се задържа, има парене, мътна или кървава урина. При тези признаци се налага незабавно да се направи консултация с детски нефролог.

Педиатрията в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив е на разположение на пациентите денонощно. Пациентите могат да търсят връзка с проф. Бойкинов на тел: 032/644-633.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Бъбречни заболявания при деца – причини и симптоми беше последно модифицирана от: април 10th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *