Прецизна диагностика на разсейки на тумори в Александровска

PRINT
ПЕТ скенер

Супермодерен томограф – РЕТ скенер, който може да диагностицира дори разсейки на тумори с големина 1-2 мм, работи в Александровската болница. Прецизната диагностика подобрява шансовете за оцеляване на онкоболните и позволява назначаването на адекватна терапия.

От 05 юли 2011 г. в Клиниката по нуклеарна медицина на Александровска започна редовна доставка на изотоп 18F-FDG за PET скенера на болницата. Това е втория Център за позитронна-емисионна томография в страната след открития такъв във Варна преди две години.

PET/CT е най-съвременния хибриден метод за функционална и морфологична образна диагностика предимно на онкологични заболявания. Най-често се прилага за определяне разпространението на злокачествения процес /стадия/ и определяне на лечебния подход, за откриване на първичното огнище при доказано метастазирали тумори, за проследяване ефекта от лечението и прогнозата при болния.

Изследвания с PET/CT скенера на УМБАЛ „Александровска“ ще се извършват всяка седмица във вторник, сряда и четвъртък. PET/CT не е скринингов метод и не е еднозначно ефективен при всички онкологични заболявания. Това налага показанията за изследването да бъдат стриктно прецизирани веднъж от изпращащия лекар (специалист или ОПЛ) и втори път – от специалистите в Центъра.

За плануване на изследването са необходими: направление /бланка №119/ (зелен талон), етапна епикриза на пациента, резултати от всички направени до момента изследвания и данни за проведена терапия на заболяването.

Допълнителна информация и записване:

тел. 02/9230 561, 02/9230 582

* След записване за изследване, следва преглед на пациента от специалист в Центъра. Необходимо е пациентите да потвърдят идването си 1 ден преди изследването, което е скъпо и от него могат да се възползват други нуждаещи се пациенти.

* Необходими условия за изследване на пациента – минимум 20 дни след последния курс химиотерапия, 3 месеца след лъчелечение и 2 месеца след хирургична интервенция. За получаване на високо качество на получените хибридни образи (по-висока точност на диагностиката) е необходимо болният да е гладувал поне 6 часа преди изследването, да е поел само вода, да не употребява кофеинови напитки и да ограничи физическата активност. При приемане на рентгенов контраст през устата (както най-често се налага) е необходимо да носи 1 ампула Урографин, която се разтваря в 1л вода преди изследването, както и 1 надписан СD диск (за запис на изследването). Болният трябва да си е изследвал нивото на кръвната захар 1 ден преди провеждане на процедурата, а при необходимост за провеждане на изследване с венозно въвеждане на контрастна материя – и нивото на креатинина и тиреотропния хормон (ако страда от тиреотоксикоза). За диабетици подготовката е специална и ще бъде разяснена при записването. Необходимо е пациентът да информира лекаря ако страда от алергии, бъбречна недостатъчност, клаустрофобия, да уточни дали има придружаващи заболявания и какви медикаменти приема в момента.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 5    Средно: 3/5]
Прецизна диагностика на разсейки на тумори в Александровска беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *