Хранителните навици от детството влияят върху холестерола

PRINT
деца ученици

Неправилните хранителни навици на децата в предучилищна възраст са свързани с по-високи нива на лошия холестерол, показват резултатите от проучване, публикувано в Canadian Medical Association Journal. Данните показват, че ако тази група осъзнае и промени навиците си в по-късна възраст, може да намали сърдечно-съдовия риск по-късно в живота.

„Нашите резултати поддържат предишните ни идеи за интервенции, които целят подобряване на хранителните навици на децата в предучилищната възраст“ – пишат д-р Навиндра Персо от университета на Торонто, Канада, и нейните колеги. „За да направим това, доказателствата показват, че трябва да се промотират правилни хранителни навици, при които възрастните да осигурят подходящ достъп до здравословна храна и децата да определят сами времето, мястото и количеството на храната, а не да изпълняват указанията на родителите или указания от телевизията.“

 

Изследователите наблюдавали 1856 деца на възраст от 3 до 5 години от 7 практики за първична помощ в Торонто. Те получили данни за хранителните навици и кръвните изследвания от 1076 включени деца. Хранителните навици са оценени чрез въпросник, който дава еднаква тежест на 5 навика:

  • дали на детето е било позволено да реши само колко да яде;
  • дали детето яде, докато гледа телевизия;
  • броят на порциите за деня;
  • наличието на съпротивление на детето при хранене или затруднения в гълтането;
  • дали децата са били гладни към времето на храненето след като са приемали напитки скоро преди това.

Авторите намерили съществена връзка между хранителните навици и серумния не-HDL­-холестерол. „Изненадващото за много педиатри е, че именно хранителните навици са свързани със сърдечно-съдов риск, а не точно състава на храната. С други думи, как се хранят децата може би е по-важно от това какво ядат, по отношение на сърдечно-съдовия риск. Известно е, че сърдечно-съдовата болест започва в детсвото. Ако данните от това проучване се потвърдят, интервенциите, насочени към подобряване на детските хранителни навици, могат да помогнат за намаляване на сърдечно-съдовия риск в зрялата възраст.“ – твърди д-р Майкъл Макнин, педиатър в Кливланд Клиник в Охайо.

„Нашите резултати показват, че връзката между хранителните навици и сърдечно-съдовия риск се появява рано в детството и може да бъде потенциална цел за лекарите да се опитат навреме да променят начина на живот на пациентите си. Бъдещи изследвания могат да определят как връзката между хранителните навици и не-HDL-холестерола се променя с времето и окончателно да докажат дали хранителните навици в ранното детство са свързани с по-късни сърдечно-съдови инциденти. Тези бъдещи изследвания могат да улеснят развитието на ефективни скринингови методи и интервенции за ранното детство, далеч преди да се манифестират сърдечно-съдови или метаболитни заболявания.“ – е заключението на авторите.

Източник: nsoplb.com

Свързани теми:

СНИМКА: ДАК

 

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Хранителните навици от детството влияят върху холестерола беше последно модифицирана от: април 13th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *