Аспартамът все пак е безопасен за здравето

PRINT

Аспартамът е напълно безопасен за здравето, стига да се консумира умерено, сочат многобройни проучвания. Веществото е резултат от химически експеримент, при който от два несладки протеина се получило вещество, коетое по-силно от захарта около 200 пъти. С помощта на този подсладител драстично е намалена калоричността на храните, пише сайтът International.

През 1980 г. съединението е одобрено в САЩ и Европа. Това е най-използвания изкуствен подсладител в света. Смятало се е, че първоначално аспартам е създаден като мравчена отрова. Подозренията били, че в организма той се разлага на формалдехид, че провокира увреждане на мозъка, води до лупус (автоимунно заболяване), рак и вродени дефекти. Сериозни изследвания обаче не потвърдили подобни предположения.

Световната здравна организация отрича всякакви твърдения за опасността от подсладителя. Проведени тестове с лабораторни мишки, консумирали огромни дози от веществото, не показали риск за здравето. Европейската агенция за хранителни стандарти също успокоява, че аспартамът е безопасен.

Веществото е противопоказано при хора с фенилкетонурия – нелечимо

заболяване, което се дължи на дефект в обмяната на аминокиселината фениламин. То се среща в само 1 на 10 000 души. За останалите здрави хора безопасното ниво на дневна консумация е 50 милиграма на килограм телесно тегло. Практиката показва, че хората консумират по-малко от 10% от тази пределна доза.

Източник: International News Magazine

СНИМКА: ТК

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Аспартамът все пак е безопасен за здравето беше последно модифицирана от: април 12th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *