Аспартамът все пак е безопасен за здравето

PRINT

Аспартамът е напълно безопасен за здравето, стига да се консумира умерено, сочат многобройни проучвания. Веществото е резултат от химически експеримент, при който от два несладки протеина се получило вещество, коетое по-силно от захарта около 200 пъти. С помощта на този подсладител драстично е намалена калоричността на храните, пише сайтът International.

През 1980 г. съединението е одобрено в САЩ и Европа. Това е най-използвания изкуствен подсладител в света. Смятало се е, че първоначално аспартам е създаден като мравчена отрова. Подозренията били, че в организма той се разлага на формалдехид, че провокира увреждане на мозъка, води до лупус (автоимунно заболяване), рак и вродени дефекти. Сериозни изследвания обаче не потвърдили подобни предположения.

Световната здравна организация отрича всякакви твърдения за опасността от подсладителя. Проведени тестове с лабораторни мишки, консумирали огромни дози от веществото, не показали риск за здравето. Европейската агенция за хранителни стандарти също успокоява, че аспартамът е безопасен.

Веществото е противопоказано при хора с фенилкетонурия – нелечимо

заболяване, което се дължи на дефект в обмяната на аминокиселината фениламин. То се среща в само 1 на 10 000 души. За останалите здрави хора безопасното ниво на дневна консумация е 50 милиграма на килограм телесно тегло. Практиката показва, че хората консумират по-малко от 10% от тази пределна доза.

Източник: International News Magazine

СНИМКА: ТК

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]
Аспартамът все пак е безопасен за здравето беше последно модифицирана от: април 12th, 2018 Iliana Angelova
loading...