четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаВ Бургас откриха ново инфекциозно отделение

В Бургас откриха ново инфекциозно отделение

Здравният министър проф. Николай Петров откри новоизграденото инфекциозно отделение в МБАЛ Бургас. Така се завършва един исторически цикъл от развитието на многопрофилната болница в интерес на гражданите на Бургас и региона, както и на всички пребиваващи в активния курортен сезон, каза той на церемонията. Проектът за новото отделение е реализиран със средства от МЗ и от Община Бургас.

За строително-ремонтни дейности и закупуване на медицинска апаратура МЗ е отпуснало 1 460 000 лв. Община Бургас е инвестирала 110 000 лв. за оборудване – легла, шкафове и др. дребни мебели, и закупуване и инсталиране на модерна пречиствателна станция за отпадни води.

Инфекциозното отделение е единственото на територията на област Бургас, което обслужва пациенти с инфекциозни заболявания в планов порядък и спешен ендемичен характер. В отделението работят 6 лекари, 14 медицински сестри, 9 санитари и един дезинфектор. Към отделението съществува и ентероколитен сектор за деца с тежки инфекциозни проблеми. Новоизграденото инфекциозно отделение разполага с 40 легла, в това число и легла за пациенти с тежък имунен дефицит, хепатални заболявания и др.

Министър проф. д-р Николай Петров подчерта, че модернизирането на лечебните заведения в страната и осигуряването на инвестиции за тяхното съвременно развитие е една от основните задачи, които стоят за решаване в системата на българското здравеопазване. В тази връзка той даде висока оценка на усилията на ръководството на МБАЛ Бургас за реализираните инициативи, свързани с обновяването и модернизирането на лечебното заведение. В момента са в ход проекти по оперативните европейски програми за създаване на Център за ранна диагностика на онкологичните заболявания и проект за енергийна ефективност. Предстои стартиране и на проектите за Център по трансфузионна хематология, за нова Шокова зала, за изграждане на болнична кухня със столова и ресторантска част, за която предстои провеждане на процедура по ЗОП.

По-късно министърът на здравеопазването съвместно с управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков проведе работна среща с директори на държавни, общински и частни лечебни заведения. Проф. Петров запозна здравните мениджъри с приоритетите на МЗ, сред които основно място имат проектът за Национална здравна стратегия за периода 2014-2020 г., създаването на Националния съвет за цените на лекарствата, промените в подзаконови нормативни актове. В хода на състоялата се дискусия бяха обсъдени проблемите на финансирането на болниците, преодоляването на недостига на специалисти, както и отстраняването на пречките за специализациите на младите лекари. „Публичният финансов ресурс за здравеопазване е приблизително един и същ и само създаването на справедлив механизъм за неговото разходване може да гарантира финансова стабилност на лечебните заведения“, подчерта здравният министър.

В края на своята работна визита в гр. Бургас проф. д-р Николай Петров посети Дома за медико-социални грижи за деца от 0 до 3-годишна възраст. Домът е сред четирите най-големи в страната и в него се полага специализирана медицинска грижа за недоносени деца и деца с вродени малформации. Здравното заведение е особено важно, защото в него нуждаещите се деца получават здравни грижи за по-продължителен период след изписването им от болниците за активно лечение. След като се запозна с работата на всички звена в Дома, проф. д-р Николай Петров изрази високата си оценка за грижите, които персоналът осигурява за нуждаещите се деца и заяви, че МЗ ще продължи да оказва цялата необходима подкрепа.

СНИМКА: МЗ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -