Реклама
Начало Здраве Херпес зостер – лечение на вируса и болката

Херпес зостер – лечение на вируса и болката

0
Реклама

Херпес зостер, известен като херпес зостер, е вирусна инфекция, причинена от вируса варицела-зостер (VZV). Този вирус също е отговорен за причиняването на варицела. След като човек се възстанови от варицела, вирусът остава латентен в неговата нервна система, по-специално в сетивните ганглии близо до гръбначния мозък или черепните нерви. Херпес зостер има лечение. Може и трябва да се лекува със специфични медикаменти.

Какво представлява Херпес зостер? Симптомите се появяват, когато вирусът на варицела-зостер се реактивира години по-късно. Обикновено причината е отслабена имунна система или стареене. Реактивираният вирус се движи по нервните влакна и причинява болезнен обрив или мехури в локализирана област на кожата. В повечето случаи това става от едната страна на тялото или лицето. Обривът обикновено следва пътя на единичен нерв, известен като дерматом.

Част от симптомите са болезнен обрив, чувствителност към светлина

жена и светлина от свещи

Снимка източник Freepik

Реклама

Основният симптом на херпес зостер е болезнен обрив (често в областта на гърдите), който може да бъде предшестван или придружен от други симптоми като температура, главоболие, умора и чувствителност към светлина. Обривът обикновено се развива в клъстери от пълни с течност мехури. Те постепенно заздравяват в рамките на две до четири седмици. Болката, свързана с херпес зостер, може да бъде силна и може да продължи дори след като обривът е излекуван. Състоянието е известно като постхерпетична невралгия.

Как се предава вирусът на херпес

Херпес зостер е заразен за хора, които не са имали варицела или не са получили ваксина срещу варицела. Необходим е обаче директен контакт с обрива или мехурите, за да се заразите с вируса, а не чрез респираторни капчици като при варицела. Препоръчително е хората с херпес зостер да избягват близък контакт с хора в риск. Това са например бременни, новородени и хора с компрометирана имунна система (трансплантирани, ХИВ пациенти и др.).

Лечението на херпес зостер обикновено включва антивирусни лекарства за намаляване на тежестта и продължителността на инфекцията. Болкоуспокояващи, противовъзпалителни лекарства и локални кремове или мехлеми също намират приложение. Те облекчават дискомфорта и ускоряват заздравяването.

Ваксината срещу варицела-зостер вирус е регистрирана в ЕС. Тя може да се прилага и при хора на възраст 50 и повече години с цел да се предотврати или да се намали тежестта на херпес зостер.

Лечението е основно с антивирусни препарати

Лечението на херпес зостер има за цел да намали тежестта на инфекцията, да облекчи симптомите и да ускори заздравяването. Основните възможности за лечение на херпес зостер включват антивирусни лекарства, лечение на болката и поддържащо лечение. Ето кои са основните медикаменти, които се използват:

Антивирусни лекарства: Противовирусните лекарства с рецепта обикновено се използват за лечение на херпес зостер. Тези лекарства, като ацикловир, валацикловир и фамцикловир, помагат за инхибиране на репликацията на вируса варицела-зостер. Те намаляват тежестта и продължителността на инфекцията.

Такива лекарства работят най-добре, когато се започнат в рамките на 72 часа от началото на обрива. Затова е важно да потърсите медицинска помощ незабавно. Антивирусното лечение обикновено се прилага перорално за определена продължителност, определена от лекар.

Болкоуспокояващи: Болката, свързана с херпес зостер, може да бъде доста интензивна. Тя може да продължи дори след като обривът е излекуван. Състоянието е известно като постхерпетична невралгия (PHN). Затова на пациентите често се изписват болкоуспокояващи без рецепта като:

  • ацетаминофен (тиленол);
  • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен.

В по-редки случаи може да се изпишат по-силни лекарства за болка, включително опиоиди. Също и някои лекарства като трициклични антидепресанти или антиконвулсанти могат да помогнат за справяне с болката, свързана с нервите.

Грижа за кожата при херпес зостер

Поддържаща грижа: Могат да се предприемат няколко мерки за осигуряване на поддържаща грижа и насърчаване на излекуването по време на инфекция с херпес зостер. Поддържане на засегнатата област чиста е много важно. Внимателното измиване на обрива с мек сапун и вода помага за предотвратяване на вторични инфекции.

Нанасяне на успокояващи лосиони или кремове: Препоръчват се каламин лосион, хидрокортизонови кремове без рецепта или антивирусни кремове за облекчаване на сърбежа и дискомфорта.

Използване на хладни компреси: Прилагането на хладни, влажни компреси върху обрива облекчава болката и намалява възпалението.

Избягване на дразнители: Важно е да избягвате тесни или груби дрехи, които могат да се търкат в обрива. Така се причиняват допълнителен дискомфорт или дразнене.

Спазвайте добра хигиена: За да се предотврати разпространението на вируса, хората с херпес зостер трябва да покрият обрива със стерилна, незалепваща превръзка. Мийте ръцете си старателно след докосване на засегнатата област.
Не отлагайте преглед при лекар, инфекционист или дерматолог, за точна диагноза и подходящи препоръки за лечение. Те могат да оценят тежестта на инфекцията, да вземат предвид цялостното ви здравословно състояние.

Кои са възможните усложнения, ако херпес зостер не се лекува навреме?

Ако херпес зостер (херпес зостер) не се лекува своевременно или ефективно, могат да възникнат няколко усложнения. Повечето случаи на херпес зостер се разрешават без големи усложнения. Някои хора, особено тези с отслабена имунна система или по-напреднала възраст, са изложени на по-висок риск. Ето някои възможни усложнения, които могат да възникнат:

Постхерпетична невралгия (PHN): Това е най-честото усложнение на херпес зостер. PHN се отнася до постоянна болка в областта, засегната от херпес зостер, дори след като обривът е излекуван. Болката може да бъде силна и изтощителна, да продължи месеци или дори години. Това се случва, когато увредените нерви продължават да изпращат сигнали за болка към мозъка. Възрастните възрастни са по-податливи на PHN и рискът се увеличава с възрастта.

Проблеми със зрението: Ако обривът от херпес зостер засяга областта около очите, това може да доведе до различни усложнения, свързани с очите. Те могат да включват конюнктивит (възпаление на най-външния слой на окото), кератит (възпаление на роговицата), увеит (възпаление на увеята) или дори оптичен неврит (възпаление на зрителния нерв). Бързата медицинска помощ е от решаващо значение за предотвратяване на загуба на зрение или други дългосрочни проблеми с очите.

Не подценявайте риска от бактериални инфекции

Бактериални кожни инфекции: Отворените рани и мехури, причинени от херпес зостер, могат да създадат възможност за бактериални инфекции. Разчесването на обрива или лошите хигиенни практики могат допълнително да увеличат риска от инфекция. Бактериалните инфекции могат да причинят допълнителна болка, зачервяване, подуване и може да изискват антибиотици за лечение.

Неврологични усложнения: В редки случаи вирусът варицела-зостер може да засегне централната нервна система, което води до усложнения като менингит (възпаление на мембраните около мозъка и гръбначния мозък) или енцефалит (възпаление на мозъка). Тези усложнения могат да причинят силно главоболие, объркване, гърчове и други неврологични симптоми. Незабавната медицинска помощ е от решаващо значение, ако се подозират тези усложнения.

Увреждане на органи: При хора с отслабена имунна система, като тези с ХИВ/СПИН или подложени на имуносупресивно лечение, херпес зостер може потенциално да засегне вътрешните органи. Това може да доведе до пневмония, хепатит или други органни усложнения. Такива случаи изискват спешна медицинска намеса.

Важно е да запомните, че ранната диагностика, подходящото лечение и управление могат значително да намалят риска от усложнения, свързани с херпес зостер. Ако подозирате, че имате херпес зостер или изпитвате симптоми, съответстващи на инфекцията, препоръчително е да потърсите медицинска помощ, за да получите подходяща грижа и да сведете до минимум потенциалните усложнения.

Автор Ина Димитрова

Реклама

BG
Exit mobile version