вторник, 31 януари, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВсяко дете до 5 г. се среща с ротавирусите

Всяко дете до 5 г. се среща с ротавирусите

Ротавирусите са най-честата причина малките деца в света да се разболяват от стомашно-чревни инфекции и са причина №2 за смъртността при тях (след инфекциите с пневмококи), особено в развиващите се страни. Без ваксина всеки малчуган почти задължително се разболява заради тях, тъй като те са много разпространени. Предаването им става по фекално-орален път.

Децата до 5 г. са по-уязвими за инфекцията с ротавируси, а учени от Висшето медицинско училище в Хановер откриха защо това е така. Чревната лигавица произвежда в първите години след раждането много малко от т.нар. Toll-like Rezeptor (TLR) 3. Това е структура от вродената имунна система, която разпознава генома на вируса и стимулира отбранителните сили. При възрастните има доста повече TLR3, затова и те реагират по-леко на инфекцията.

Ротавирусите попадат в околната среда чрез изпражненията на вече заразени. Инфектират епителните клетки на тънкото черво и водят до тежко, продълаващо с дни диарично заболяване. Годишно над 500 000 деца в света умират от болести, предизвикани от ротавируси. Те са много устойчиви и могат да оцелеят дълго време върху играчки и други повърхности в домакинството. Друга тяхна черта е, че са много заразни. Дори сапунът и повечето дезинфекционни препарати не могат да унищожат вируса. Това прави практически невъзможно опазването на детето от евентуален контакт с причинителя.

Симптомите, които настъпват бързо, обикновено са разстройство, повръщане и температура. Коварното при тях е, че водят до дехидратиране на тялото, което може да застраши живота на малките деца. Ротавирусите могат да предизвикат над 20 позива за повръщане за 24 часа. При тежко протичаща инфекция се нарушава електролитния баланс на тялото, а също и равновесието между киселина-основа в организма. Дехидратацията може да доведе до отказ на органите. За да се предотврати това, симптомите на инфекцията бързо трябва да бъдат разпознати.

Ротавирусите се разпространяват много бързо и мога да бъдат прихванати от болен, който още не е развил симптомите. Големи количества от тях се отделят с изпражненията и чрез замърсени ръце могат да попаднат по различни предмети, а оттам в устата на малките деца. Тези микроорганизми могат да попаднат в питейната вода, храната или дори в басейн, и така да причинят инфекцията. Поради това контактът с ротавирусите на практика е неизбежен. Инфекциите с тях могат да се получат през цялата година, но повечето са през студените месеци от ноември до април.

Въпреки устойчивостта на вируса трябва да се спазва строга хигиена, за да не се допуска прекомерното му разпространяване. Ръцете трябва да се мият често и грижливо, санитарните повърхности в тоалетната да се почистват с дезинфектанти на хлорна основа. Мръсните еднократни бебешки пелени да се изхвърлят при строга хигиена.

При ротавирусите има различни щамове (серотип). Това означава, че ако детето веднъж е прекарало подобна инфекция, тя не му гарантира защита от останалите подвидове. Затова неимунизираните малчугани обикновено прекарват не една, а повече ротавирусни инфекции в първите си години.

Ротавирусният гастроентерит е непредсказуемо заболяване, което може да протече по много различни начини. Засяга дори и здрави деца с иначе добър имунитет. Родителите трябва да внимават особено за признаците на дехидратация: непрекъсната жажда, раздразнителност, летаргия, хлътнали очи, суха уста и език, по-малко отделяне на урина от обичайното.

При леките случаи лечението се осъществява у дома. То е симптоматично. На болното дете се дават повече течности, за да се компенсира загубата им с повръщането и разстройството. При по-тежко протичане обаче не е възможно възвръщането на баланса да стане само с прием на напитки през устата. Налага се преливане на специални разтвори. Антибиотиците не помагат срещу ротавирусите, както и генерално при всяко заболяване, причинено от вируси.

Предпазване е възможно само чрез ваксината, която се дава през устата. Тя помага на организма да образува антитела срещу ротавирусите, а по този начин предпазва детето от гастроентеритите, причинени от тях. За разлика от много европейски страни, у нас ваксината е препоръчителна, тоест лекарите педиатри я смятат за необходима, но родителите сами заплащат за поставянето й.

Европейски педиатри препоръчват ваксинирането да стане колкото се може по-рано, тъй като най-често боледуват бебета между 6 и 24 месеца. Ротавирусната ваксина може да се прилага по едно и също време заедно с други имунизации. Дава се на две или три дози.

Източник: PLoS Pathogens

СНИМКА: ДАК

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -