понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСмущения на съня - ранен симптом на неврологично заболяване

Смущения на съня – ранен симптом на неврологично заболяване

Различни смущения на съня може да са ранен признак за неврологично заболяване. Невролозите трябва да разпитват пациентите си за качеството на нощната им почивка. Това призоваха експерти от 4-ия Конгрес на Европейската академия по неврология (EAN) в Лисабон. Някои редки невроимунологични заболявания често се проявяват в началото с проблеми в съня. Разбира се, не става дума за абсолютно всички прояви на безсъние или трудно заспиване, а само за някои по-специфични признаци.

Вижте още: Разстройствата на съня са 85 заболявания

Сънят служи на мозъка, за да се чисти от токсините

Смущенията в РЕМ-фазата на съня са най-показателни

Те може да са свързани с аномалии в поведението по време на сън или с екстремна сънливост или пък безсъние. Две трети от хората, които имат смущения в REM-фазата на съня (сън с бързи движения на очите), по-късно развиват паркинсон, деменция с леви-телца или мултисистемна атрофия (рядък синдром). Това съобщи по време на конгреса д-р Констанца Филип от Мюнстер.

Смущенията по време на РЕМ-фазата се изявява със загуба на т.нар. физиологична парализа. При здравите хора нормално по време на сън мускулатурата е неактивна. Загуби ли се тази естествена парализа, засегнатите се движат необичайно активно, докато спят. Може да крещят, да ритат и да удрят около себе си. Възможно е дори да наранят себе си или партньора си.

Тази особеност в комбинация с определени биологични маркери ще позволи в бъдеще да се поставя диагноза на тези невродегенеративни заболявания още години преди изявата на първите симптоми.
Проблемът е, че досега невролозите не са обръщали достатъчно внимание на нарушенията на съня при своите пациенти. Това трябва да се промени в бъдеще, изтъква д-р Филип пред австрийската информационна агенция АПА.

По-бързото и ранно откриване ще подобри ефекта от терапията. Вече има надежди, че нови лечебни подходи могат да предотвратят развитието на паркинсон или поне ще забавят началото на болестта, ако лечението започне достатъчно рано.

Още: Сомнамбулизмът е будност в сънно състояние

Разгадаха защо възрастните спят по-малко

Движенията нощем може да са заради автоимунно заболяване

Движенията по време на сън може да са заради автоимунно заболяване
Безсънието или лошото качество на съня може да са свързани с редки, предизвикани от антитела невроимунологични заболявания. По време на Конгреса д-р Филип представи случаи от практиката. Пациент на 69 г. съобщава, че е много активен по време на сън и дори два пъти е падал от леглото. Сънят не му носел отмора, затова отново заспивал през деня без да иска. Месеци по-късно мъжът получава затруднения в походката, имал проблеми с моториката на очите. Имал симптоматика с неволни движения, които били внезапни и неконтролируеми.

Едва тогава при него било диагностицирано рядко, описано едва преди няколко години автоимунно заболяване – анти-IgLON5. Наричат го още автоимунна енцефалопатия с парасомния и обструктивна сънна апнея. Синдромът се характеризира с комплексно, напреднало разстройство на съня. Предизвиква се от антитела срещу невроналната повърхностна молекула IgLON5.

Постоянната умора през деня и безсънието са първи сигнали
Друг пример от практиката на д-р Филип. При 33-годишен мъж след дълго търсене се открива енцефалит с Ma2-антитела, предизвикан от определен вид тумор на мозъка. Година и половина по-рано пациентът се оплаквал от екстремна умора през деня, хипнотични халюцинации и проблеми с движенията по време на сън. Едва след изследване в специална лаборатория за съня се стигнало до точната диагноза.

Смущенията в съня били първи сигнал за тежко невроимунологично заболяване и при 52-годишен мъж. Две години го мъчело безсъние. След това се появили симптоми като миалия и крампи. Едва тогава лекарите диагностицирали Синдрома на Морван, форма на автоимунен енцефалит. Той се асоциира с антитела срещу „Contactin-associated protein“ 2 (CASPR2).

Снемането на подробна анамнеза с питане, слушане и документира е най-евтината и проста възможност за диагноза при тези комплексни заболявания, обобщава д-р Филип. Дори когато има какво още да се желае от терапевтичните възможности, ранната диагноза е от ключово значение при невродегенеративните заболявания.

Научна публикация: Abstract 4th EAN Congress Lisbon 2018: EPO3111 K. Philipp et al: Sleep Disorders: A key symptom in multiple neurological disorders

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -