събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеРобот изряза жлъчка безкръвно, спасява жена от постоянната диета

Робот изряза жлъчка безкръвно, спасява жена от постоянната диета

Операциите с робота „Да Винчи“ приличат на лапароскопските, само че хирургът вижда изображението на тъканите с 10-кратно увеличение, а усещането е все едно се намира вътре в тялото на пациента. Това споделя д-р Йордан Бирданов, на 39 г., един от лекарите, които ще оперират пациенти с новата система, монтирана преди седмици в столичната болница „Доверие“.

Той участва като оператор в съвместния екип на проф. Тома Пожарлиев и д-р Константинос Константинидис от Гърция, осъществил първата хирургична операция заза отстраняване на жлъчен мехур..

Новият робот разполага с три „ръце“, насочвани от хирурга. Те проникват в тялото през миниатюрни отвори. Позволява извършването на съвсем фини разрези. Виждат се подробности, които биха убегнали при отворена или лапароскопска операция – кръвоносните съдове, нервите и точното място, където трябва да се направят разрезите, пояснява д-р Бирданов. Апаратурата сама очертава границите на рисковите зони.

Първите операции с робота са на жлъчния мехур и гинекологична. Ще се правят още операции на хернии (диафрагмални, следоперативни и др.), на тънките и дебелите черва при доброкачествени и злокачествени образувания, операции на стомаха, а в бъдеще и операции на черния дроб и панкреаса. Роботът е оборудван не само за хирургични интервенции, но и за гинекологията и урологията. Предстои да започнат операции на бъбрека и простатата. Една от най-сполучливите интервенции с робота е за радикално отстраняване на жлезата при мъжете, допълва специалистът.

Предимствата за болните са няколко. Модерният апарат дава много по-голяма сигурност за пациента. Роботът оказва контрол върху движенията на хирурга. Манипулациите, които „Да Винчи“ извършва, се отличават с голяма прецизност. Както при лапароскопските операции в тялото на пациента се прониква през малки отвори, намалена е травмата. Кръвозагубата е само няколко милилитра. Възстановяването след това е много бързо.

Първата пациентка, чиито жлъчен мехур бе отстранен с новия робот в София, е над 60 г. Преди това тя многократно е имала жлъчни кризи заради камъни в мехура. Това наложи пълното му отстраняване. По принцип е възможно мехурът да се отвори, камъните да се извадят и той да се зашие, но след 6 месеца гарантирано щеше да има нови, поясни д-р Бирданов. Всъщност болестта е възпаление на жлъчния мехур, което не се повлиява от лекарства. Образуват се сраствания от възпаленията, болният усеща дискомфорт. След операцията жената се чувства много добре. Преди това е била принудена близо 5 г. да спазва строга диета, в противен случай след хранене е получавала болка или тежест в стомаха. След операцията пак се спазва диета, но само за 2-3 седмици, след това започва нормално хранене без никакви ограничения. Много пациенти след отстраняване на жлъчния мехур напълняват, защото започват да се хранят пълноценно.

Досега такива операции са правени лапароскопски, но роботът дава много по-голяма сигурност за самия пациент, тъй като системата коригира неволни трепвания на ръката на оператора.

Вратите на болницата са отворени, преглеждаме с направления или без, допълни д-р Бирданов. Засега касата няма специална клинична пътека за робота. Това на практика са вид лапароскопски операции, но с по-прецизна апаратура, затова може да се отчитат като такива. Този вид интервенции в коремната хирургия съществуват като пътека. Разходите при работа с „Да Винчи“ обаче са много големи и в интерес на пациента е да има отделна пътека за роботизирана хирургия.

Затова сега вероятно ще се наложи пациентите да доплащат. В момента обаче много пациенти пътуват чак до Турция, за да се оперират на „Да Винчи“. Това вече не е необходимо, уверява екипът от болница „Доверие“. Във всички случаи обаче родните специалисти поднасят също толкова високо качество на работата, но на далеч по-изгодни цени.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -