Реклама
Начало Заболявания и лечение Разгадаха механизма на инфекциозната астма

Разгадаха механизма на инфекциозната астма

0
астма деца изследване
Реклама

При астматиците дори една проста настинка може да предизвика пристъп, който да застраши живота им. Сега британски учени откриха защо това е така. Става ясно, че астматиците отделят повече от химикал, който се излъчва към имунната система прекалено интензивно.

Откритието на медиците от Импириъл Колидж Лондон и Кингс Колидж Лондон открива пътя за лекарства, които ще контролират по-добре изтощителните и потенциално смъртоносни атаки на астмата. Д-р Саманта Уокър, на организацията „Астма Великобритания“, която частично финансира изследването, заяви, че заболяването все още е загадка донякъде, а милионите хора с него се нуждаят от нови проучвания за разработването на нови методи за лечение. С помощта на инхалатори сега астмата може да бъде държана много ефективно под контрол ден за ден, но острите пристъпи са по-трудни за лечение. Тези състояния на белия дроб убива 1200 души всяка година в Обединеното кралство.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Астмата е нелечима, но съвременни терапии я държат под контрол 
Може да боледувате едновременно от астма и ХОББ
Васкулитът може да се прояви със задух и дори алергия
Жена с астма: Първо ме лекуваха за пневмония, не можех да кача пет стъпала 
Кашлица и задух – какви са причините? 

Много атаки, които са потенциално смъртоносни, са предизвикани от обикновени настинки, например от риновируси. Причината е, че тогава клетките, които покриват дихателните пътища на астматиците, отделят 10 пъти повече от имунния химикал IL-25, отколкото другите хора. IL25 води до освобождаване на други вредни химикали, които в крайна сметка провокират тежки астматични пристъпи. Това обяснява един от авторите на изследването, д-р Нейтън Бартлет от Импириъл Колидж Лондон. Учените се надяват да разработят нова терапия, чиято цел ще бъде да намали отделянето на имунния химикал. Така ще бъде предотвратена каскадата от процеси, които водят до тежките пристъпи.

Реклама

Източник: Die Welt

Реклама

Exit mobile version