Реклама
Начало Новини Хапчета за артрит и псориазис ефективни при 80% от рака на дебелото...

Хапчета за артрит и псориазис ефективни при 80% от рака на дебелото черво

0
високо кръвно лечение
Реклама

Вече съществуващо лекарство за артрит, псориазис и фиброза майнор се оказа ефективно при 80% от туморите на дебелото черво. Съобщението е от екипа на д-р Тоби Фес от Института за медицински проучвания в Мелбърн. Учените анализирали сигналите, които помагат та тумора да расте, и търсели начин да ги блокират.

Открили пътека, по която да атакуват мутация, налична в 80% от туморите, но имало значителен риск да бъдат засегнати и здравите клетки на червата. Започнали да търсят паралелен „път“. Така учените стигнали до идеята да проверят ефекта от вече съществуващи лекарства – т.нар. JAK инхибитори. С тях успели да повлияят 80% от туморите на дебелото черво, които притежават определена мутация. При това лекарствата потискало само раковите клетки, оставяйки нормалните напълно невредими, без никакви странични ефекти. То било изпробвано върху лабораторни мишки. След приложението му нормалните клетки на червата се развивали и функционирали нормално.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Фамилната обремененост влияе само за три вида рак
Витамин D помага при рак на гърдата и на дебелото черво
Бактерии виновни за рака на дебелото черво, борят ги с антибиотици
Добавки с витамин В3 свалят риска от рак на дебелото черво

„Никоя от мишките, използвани в опита, не загубила тегло. Това означава, че те са здрави и могат да понасят лекарството много добре. Според учените медикаментите JAKs спират не само клетъчния растеж, но също и предотвратяват развитието на нови тумори. Според д-р Фес това е невероятен пробив, който ще помогне на хиляди хора, които имат рак на дебелото черво или са в риск от развитие на тумори. „Най-важното е, че инхибиторите вече съществуват и са били одобрени,“ допълни той.

Реклама

Това ще ускори процеса и улесни адаптирането на тези медикаменти за нуждите на пациентите с рак на дебелото черво. Ще бъдат спестени клиничните изпитания за сигурността, понеже тези лекарства вече се използват за други диагнози и учените знаят, че са безопасни за хората. Затова се очаква много скоро да започнат масови тестове върху пациенти, а лекарството да стигне до пазара с новите си индикации.

Източник: Daiily Mail

 

Реклама

Exit mobile version