Реклама
Начало Заболявания и лечение Астмата е нелечима, но съвременни терапии я държат под контрол

Астмата е нелечима, но съвременни терапии я държат под контрол

0
Реклама

Бронхиалната астма е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища. Причинява се от свръхчувствителност към външни дразнители, които предизвикват свиване на бронхите на пристъпи на задух. Симптомите обикновено са кашляне и свиркащо дишане. Съществуват алергична и вътрешна (неалергична) форма на астма.

Алергичната астма заедно със сенната хрема и атопичният дерматит са атопични заболявания. Те се характеризират с това, че имунната система реагира свръхактивно на някои външни дразнители. Отключващи алергени могат да бъдат полени, животински пърхот или акари. Лечението е с противовъзпалителни медикаменти и, ако е необходимо, с препарати, разширяващи бронхите. При свръхчувствителност към установени алергени, като домашен любимец непример, дразнителите трябва да се избягват.

Причини за астма

астма симптоми лекарстваПри астмата се събират две неща: генетичо предразположение, което прави бронхите особено чувствителни към определени дразнители, както и отключащи фактори – алергени, респираторни инфекции или студен въздух. При астмата възпалението на дихателните пътища води до оток на лигавицата, спазъм на бронхиалните мускули и увеличаването на производството на слуз в бронхите. Това пречи на болния да диша.

Реклама

В основата на алергичната астма стои  реакция към външни дразнители като цветен прашец, косми, определени растения, домашни акари или животни. Алергична астма често започва в детството или юношеството. Вътрешната (неалергична) астма може да има много различни причини: инфекция, причинена от вирусни заболявания на дихателните пътища, което води до спазми на бронхите, задръствания, кашлица и задух. В началото астмата изчезва след преминаването на настинката, но с годините може да стане хронично.

Има още лекарствено-индуцирана астма. Страдащи от астма често реагират на някои лекарства като аналгетици (ацетилсалицилова киселина) или противовъзпалителни лекарства (така наречените нестероидни противовъзпалителни средства). Това не е алергия, но непоносимост към някои лекарства. Проявява се обаче като алергична реакция. Астмата може още да е в отговор към химични или токсични вещества. Някои дразнители от околната среда (смог, дим, прах, дим, озон) също могат да причинят астма. Предизвикана от физическо усилие пристъп на астма може да се наблюдава при пациенти, които не лекуват добре съществуващо заболяване.

Рискови фактори са съществуващи алергии – сенна хрема, екзема или неродермит. Сред външните фактори, благоприятстващи заболяването, са никотинът, пасивното пушене, респираторни инфекции, ниското тегло при раждане, наднорменото тегло и липсата на физическа активност.

Симптомите са свързани със затруднения в дишането

Симптомите на астмата са различни по тежест и по-тежки. Типично е, че на моменти оплакванията изцяло или поне частично изчезват, най-често след приемането на лекарства. Тежките астматични пристъпи може да продължат до 24 часа и невинаги се повлияват с медикаменти в домашни условия. Често се налага да бъде извикана спешна помощ.

Спирометрията е изследване на дишането с малко апаратче. То обаче помага да се направят изводи за обема на белите дробове. Ако спирометрията е дала нормални резултати, но още има съмнение за астма, на помощ идва „провокационен“ тест за откриване на свърхчувствителни (хиперактивни) бронхи. На пациента се дава да инхалира вещество дразнител, после отново се мери дишането. Ако стойностите са с 20% и повече по-ниски, отколкото преди, налице е свръхчувствителна бронхиална система.

Изследвания за диагнозата

Допълнителните изследвания включват рентгенова снимка на белите дробове (за да се изключат други възможни заболявания на белите дробове), кръвно-газов анализ. Може да се направи анализ на секрет (храчка). Ако се открият бели кръвни клетки – еозинофили, това може да е признак на астма. Бактериите могат също да присъстват в храчки и показват, че става дума за инфекция на дихателните пътища, а не за астма.

Астмата се приема за контролирана, ако симптомите не настъпват по-често от два пъти седмично и ако няма симптоми, които се проявяват нощем. Не са ли изпълнени всички критерии, лекарите говорят за частично контролирана астма. Ако повече от три критерия не са изпълнени – например има нощни астматични пристъпи, чести дневни симптоми и нарушена белодробна функция, астмата не е контролирана.

Въпреки че астмата не е лечима напълно, тя може да се контролира много успешно с медикаменти. Това позволява на пациента да запази до голяма степен качеството си на живот и своята работоспособност. Много известни спортисти например страдат от заболявания на дихателната система, но това не им пречи да се състезават.

Лечението на астмата може да е много успешно

Успешно лечение на астма се основава на няколко стълба: Назначаване на лекарства за облекчаване на симптомите и за контрол над пристъпите; избягване на провокатора на заболяването (доколкото е възможно) и десенсибилизация при съществуваща алергия. Обучението на болните също е много важно.

Активните съставки на използваните срещу астма лекарства се причисляват към различни групи. Бързодействащи инхалаторни бета-миметици идват на помощ, когато е необходимо да се разширят дихателните пътища и да се облекчи задуха. Продължително действащите бета-миметици на практика се използват в комбинация с инхалаторни кортикостероиди. Инхалаторните кортикостероиди потискат възпаление на бронхите и са най-важното средство за лечение на астма. Лекарят регулира дозата в зависимост от тежестта на астмата.

Възможни нежелани реакции на инхалаторни кортикостероиди са дрезгавост и гъбични инфекции на устата (млечница). Гъбичките могат да се предотвратят отчасти чрез вдишване на лекарството преди хранене, а след това устата се изплаква. Ако предпоставките за астматични пристъпи са известни, хората трябва да ги избягват, доколкото е възможно. Това се отнася както за алергените, така и за другите дразнители като например студен въздух, мъгла или прах. Дихателни инфекции трябва да бъдат лекувани по-рано и ефективно.

Ако диагнозата е астма, причинена от лекарства, то тези медикаменти трябва да бъдат описани в амбулаторен лист, а пациентът да съощава затова на всеки лекар, когото посещава. Някои лекарствени средства като бета-блокери например не са подходящи за астматици, защото свиват бронхите и по този начин може да доведат до пристъп на задух. При алергия към цветен прашец или домашен прах може да се направи десенсибилизация, при която имунната система бавно свиква с дразнителите. Лечението обикновено трае три години и може да се извършва само от специалист. При метода, известен като имунотерапия, се извлича алергенът и се инжектира под кожата на редовни интервали.

Съвети за начин на живот

Има и други мерки, които могат да помогнат на астматиците. Дишането при астма трябва да се научи, дори ако това звучи странно. С дихателни техники се подобрява качеството на живот, те са важна помощ при извънредни ситуации. Астмата не е причина да се избягва спортът. Точно обратното – редовните физически упражнения са от съществено значение за лечението. Те подобряват функцията на белите дробове и газообмена, увеличават ефективността на сърцето и използването на кислород от мускулите. Спортната преумора обаче трябва да се избягва. Обсъдете с вашия лекуващ лекар, които са подходящите физически занимания. Отпускането успокоява. Емоционалният стрес може да предизвика астматични пристъпи или да влоши съществуваща астма. Добре е пациентите да усвоят техники за релаксация срещу стреса.

Често астматичните пациенти се чувстват добре при промяна на климата. Преминаването към друга средна температура, състав на въздуха, слънчевата радиация и ветрови условия или други височини, както и релаксирането по време на почивка, може да имат положителен ефект върху организма. Пациентите с астма трябва да свикнат с факта, че най-вероятно ще имат това заболяване през целия си живот. Затова трябва да се научат как да се справят във всекидневието с проявите на болест. Това включва правилно използване на всяка предписаните лекарства и познания за мерките, които са необходими при астматични пристъпи.

Свързани теми: Кашлица и задух – какви са причините?

Доказаха, че солта обърква имунната система

Брадата с много ползи за здравето – бори кашлицата и пази от алергии

Имунотерапия лекува алергия за 6 месеца

СНИМКА: ДАК

Реклама

Exit mobile version