Реклама
Начало Заболявания и лечение Рак на гърдата – симптоми, лечение и прогноза

Рак на гърдата – симптоми, лечение и прогноза

0
рак на гърдата херцептин
Реклама

Ракът на гърдата е най-често срещаният инвазивен тумор при жените и втората водеща причина за смърт поради онкологично заболяване. По-смъртоносен за тях е само ракът на белия дроб.

През последните десетилетия лечението на този вид тумори подобри драстично степента на преживяемост, особено ако диагнозата е поставена в началото. Затова доброто познаване на ранните симптоми и необходимостта от скрининг са важни. Те намаляват риска. 

Симптоми

Първите симптоми обикновено се появяват като място с уплътнена тъкан, бучка в гърдата или подмишницата.

Реклама

Други симптоми могат да бъдат:

 • болка в подмишниците или гърдата, която не се променя с месечния цикъл
 • хлътване или зачервяване на кожата на гърдата, подобно на повърхността на портокал;
 • обрив около или по едно от зърната;
 • изтичане на секрет от зърното, понякога примесен с кръв;
 • хлътнало или обърнато зърно;
 • промяна в размера или формата на гърдата;
 • необичайно лющене, белене по кожата на гърдата или зърното.

Повечето бучки на гърдата не са рак. Въпреки това жените консултацията с лекар е задължителна, ако се напипва твърдо образувания. 

Как сами да проверим за бучки в гърдите

Стадии при рак на гърдата

Стадиите на рака се определят в зависимост от размера на тумора и според това, дали той се е разпространил към лимфни възли или други части на тялото.

Има различни начини за определяне на стадия. Популярно е разделянето на 5 основни стадия (от 0 до 4), въпреки че специфичният подвид на рака може да зависи и от други характеристики на тумора като HER2 статус на рецептора.

Етап 0: Известен е като дуктален карцином in situ (DCIS). Клетките са ограничени до вътрешността на каналите и не са нахлули в околните тъкани.

Етап 1: На този етап туморът е не по-голям от 2 см напречно. Не е засегнал лимфните възли. Може обаче там да има малки групи от ракови клетки.

Етап 2: Туморът е с големина 2 см напречно и е започнал да се разпространява в близките възли или е по-голям – с размери 2–5 см, но не се е разпространил в лимфните възли.

Етап 3: Туморът е до 5 см напречно и се е разпространил в много лимфни възли или туморът е по-голям от 5 см и се е разпространил в няколко лимфни възли.

Етап 4: Ракът се е разпространил в отдалечени органи, най-често костите, черния дроб, мозъка или белите дробове.

Ракът кара клетките да се делят неконтролируемо. Те не завършват както обичайно жизнения си цикъл със смърт. Този прекомерен растеж на клетките причинява рак, защото туморът използва хранителни вещества и енергия за сметка на здравите клетки около него.

Ракът на гърдата обикновено започва във вътрешната лигавица на млечните канали или в лобулите, които доставят млякото. Оттам може да се разпространи в други части на тялото.

Причини и рискови фактори

Точната причина за рака на гърдата остава неясна, защото става дума за комбинация от различни фактори. Известни са обаче някои рискове, които благоприятстват възникването му. 

 1. Възраст

Рискът от рак на гърдата нараства с възрастта. На 20 години вероятността от такъв тумор през следващото десетилетие е 0,06%. До 70-годишна възраст тази цифра достига 3,84%.

 1. Гени 

Ако близък роднина на жената има или е имал рак на гърдата, шансът и тя да развие заболяването се увеличава. Жените, които носят гените BRCA1 и BRCA2, имат по-голям риск да развият рак на гърдата, рак на яйчниците или и двете. Хората могат да наследят тези гени от родителите си. TP53 е друг ген, който се  свързва с повишен риск.

 1. Преживян рак на гърдата или наличие на бучки

Жените, които преди това са имали такъв рак, са по-склонни да го имат отново, отколкото тези, които нямат анамнеза за болестта.

Наличието на някои видове неканцерозни бучки на гърдата увеличава шанса за развитие на рак по-късно. Примерите включват нетипична дуктална хиперплазия или лобуларен карцином in situ.

 1. Плътна тъкан на гърдата

Жените с по-плътни гърди са по-склонни да развият заболяването.

 1. Излагане на естроген и кърмене

Продължителното излагане на естроген се смята, че повишава риска от рак на гърдата. Това може да се заради по-рано започнала менструация или пък по-късно влизане в менопаузата. Между тези два момента в живота на жената нейните нива на естроген са по-високи.

Кърменето, особено ако е по-дълго от 1 г., изглежда намалява риска. Това вероятно се дължи на спада при естрогена, което се случва в периода след бременността и кърменето.

 1. Телесно тегло

Наднорменото тегло и затлъстяването след менопаузата увеличават вероятността от рак на гърдата. Това вероятно е заради повишените нива на естрогена. Консумацията на много захар също може да бъде фактор.

 1. Алкохол

Навикът да се пие редовно алкохол и то в по-големи количества от приемливото (чаша вино на ден или 300-400 мл бира) изглежда също допринася за появата на тумори. Националният раков институт (NCI) на САЩ има проучвания, според които жените, привързани към чашката, имат по-висок риск от рак в сравнение с тези, които не го правят.  

 1. Излагане на радиация

Провеждането на лъчелечение за някакъв друг тумор може да увеличи риска от рак на гърдата по-късно в живота.

 1. Хормонални лекарства

Има проучвания, според които оралните контрацептиви могат леко да повишат риска.

Прилагането на хормонозаместителна терапия, по-специално на терапия с естроген-прогестерон (EPT), е свързано с повишен риск от рак на гърдата.

Раждане в млада възраст пази от рак на гърдата

Опасни ли са операциите за уголемяване на бюста

През 2013 г. проучване стига до извода, че жените с козметични импланти на гърдата, които са получили диагноза рак на гърдата, имат по-висок риск да умрат от болестта. Не става ясно дали причината е трудното откриване на тумора, който прикрива тумора по време на скрининга, или пък самата операзия. За определени видове импланти имаше сведения, че предизвикват промени в тъканта на гърдата. Все пак научна статия от 2015 г., публикувана в Aesthetic Surgery Journal, излиза със заключението, че самото поставяне на импланти за уголемяване на бюста не увеличава риска . Към днешна дата учените не са на едно мнение дали за риска от подобни естетични операции. 

Видове рак на гърдата

Дуктален карцином: Той започва в млечния канал и е най-често срещаният тип.

Лобуларен карцином: Той започва в лобулите.

За инвазивен рак на гърдата се говори, когато раковите клетки излязат от вътрешността на лобулите или каналите и се разпространят в близката тъкан. Това увеличава шанса ракът да се разпространи в други части на тялото. 

За неинвазивен рак на гърдата се говори, когато ракът остане на мястото си на възникване и все още не се е разпространил. Въпреки това тези туморни клетки понякога могат да преминат в инвазивен рак на гърдата.

Диагноза

Ракът на гърдата често се открива при рутинен скрининг или когато пациентката потърси помощ при лекар, след като е открила симптоми.

Потвърждаването на диагнозата става с помощта на различни методи.  Първо лекарят ще провери с опипване гърдите за бучки и други възможни симптоми (виж по-горе).

Образна диагностика

Мамограма: Става дума за вид рентгеново изследване, който лекарите обикновено използват по време на първоначален скрининг на рак на гърдата. Получените изображения помагат на лекаря да открие всякакви бучки или аномалии.

При съмнителни резултати се назначават допълнителни изследвания. Понякога мамографията показва подозрителни петна, бучки, за които после се установява, че не са рак.

Ехограф: Този метод работи с  ултразвукови вълни. Позволява да се отграничат тъканите от кисти, които са пълна с течност.

Ядрено-магнитен резонанс: Изследването с ЯМР комбинира различни изображения на гърдата, за да помогне ракът да бъде отличен от някакви други аномалии в гърдата. Това изследване може да се назначи при съмнителни находки, установени с мамография или ултразвук. Възможно е да се приложи и като скринингово изследване при жени с по-висок риск от рак на гърдата.

Биопсия: Лекарят взема проба тъкан и я изпраща за лабораторен анализ. Това трябва да покаже дали клетките са ракови. Биопсията може да даде сведения още за това, кой вид рак се е развил, както и дали ракът е хормонално зависим. 

Диагнозата включва също установяване на: 

 • размера на тумора;
 • докъде се е разпространил;
 • дали е инвазивен или неинвазивен.

Поставянето на точната диагноза е свързано с избора на най-подходящия за конкретния пациент курс на лечение.

10 мита за рака на гърдата

Видове лечение според типа и стадия на тумора

Определяне на правилното лечение зависи от няколко фактора, включително:

 • вида и стадия на рака;
 • чувствителността на тумора към хормони;
 • възрастта, цялостното здраве и предпочитанията на индивида.

Основните възможности за лечение включват:

 • лъчетерапия;
 • оперативно отстраняване на тумора;
 • биологична терапия или насочена лекарствена терапия;
 • хормонална терапия;
 • химиотерапия.

Лечението се определя според вида и стадия на рака, наличието на други съпътстващи заболявания и индивидуални предпочитания на пациента.

Операция при рак на гърдата

Има различни хирургични подходи при това заболяване. Изборът на вид операция зависи от точната диагноза. 

Съхраняване на вида на гърдата се постига с хирургичен метод, наречен широка локална резекция или лумпектомия. При него се отстраняват тумора и малко количество здрава тъкан около него. Като цяло гърдата се запазва. Лумпектомията може да помогне за спиране разпространението на рака. Избира се като вариант, ако туморът е малък и лесно се отделя от заобикалящата го тъкан. 

Мастектомията включва отстраняване на цялата гръдна тъкан (лобули), включително каналите, мастната тъкан, зърното, ареолата и част от кожата. Лимфните възли по правило не се премахват, остават и мускулите в гръдната стена. При някои операции обаче хирургът може да премахне и някои лимфни възли. 

При мастектомията е възможно да се направи и реконструкция на гърдата в рамките на същата операция. Обсъдете възможностите за това с лекуващия лекар. 

Биопсия на сентинелни лимфни възли

Ако ракът на гърдата достигне до първите лимфни възли, то по-късно той ще може да се разпространи до други части на тялото чрез лимфната система. Извършването на биопсия в този първи лимфен възел позволява на лекаря да прецени дали е наложително или не да се отстраняват други лимфни възли.

Дисекция на аксиларни лимфни възли: По-голямата част от лимфните съдове в гърдата водят до съответните възли в подмишницата. Затова е важно да се установи в тези подмишнечни (сентинални) лимфни възли има ракови клетки. Ако се открият, лекарят може да препоръча премахване на някои с цел да спре образуването на метастази. 

Лъчетерапия

Лъчетерапията се назначава около месец след операцията. При това лечение туморът се “обстрелва” с контролирани дози радиация, като целта е да се унищожат всички останали ракови клетки.

Химиотерапия

Това е едно от най-широко прилаганите медикаментозни лечения. Прилагането на химиотерапия след операция се нарича адювантна химиотерапия.

Понякога тя може да се предпише и преди операция. Тогава целта е да се свие туморът и да се улесни хирургичното му отстраняване. Нарича се неоадювантна химиотерапия.

Хормонална терапия

Хормоналната терапия се прилага, за да се попречи на хормонално чувствителния рак да се завърне след лечението. Може да се използва за лечение на тумори, които са позитивни за естрогенни рецептори (ER) и прогестеронови рецептори (PR). Това лечение обикновено се прилага след операция, но понякога може да се даде и предварително за свиване на тумора.

Хормоналната терапия може да бъде единственият вариант за хора, които не са подходящи за операция, химиотерапия или лъчетерапия. При някои пациентки тя може да се предпише в продължение на 5-10 години след операцията. Хубавото е, че макар да има странични ефекти, повечето са леки. Не са толкова сериозни, че да застрашат здравето като цяло или живота. Може обаче да повлияе негативно върху способността за зачеване. 

Лечението не е подходящо при карциноми, които не са чувствителни към хормони.

Лекарства за рак, които са хормонална терапия:

 • тамоксифен;
 • ароматазни инхибитори;
 • овариална аблация или потискане.
 • Goserelin, който е агонист (имитира действието на естествения невромедиатор) на освобождаването на лутеинизиращия хормона, който потиска яйчниците.

Таргетна терапия 

Таргетните лекарства се борят успешно със специфични видове рак на гърдата. Примери за такива медикаменти: 

 • трастузумаб (Herceptin);
 • лапатиниб (Tykerb);
 • бевацизумаб (Авастин).

Лечението на рак на гърдата и други видове рак може да има тежки странични ефекти. Затова при избора на лечение хората трябва да обсъдят потенциалните рискове с лекар и да потърсят начини за намаляването им.

Прогноза за преживяемост

Прогнозите за пациентите с рак на гърдата зависи от стадия. Ранното откриване и лечение обикновено водят до положителна прогноза. Според американските онколози при рак на гърдата, хванат в нулевия или първи стадий, шансовете за оцеляване поне 5 години след диагностицирането му са 99%. 

При тумори, открити в 4-ти стадий, преживяемостта в следващите 5 години намалява до около 27%.

Редовните проверки и скрининг могат да помогнат за откриване на симптомите рано. Насоки за това, колко често жените трябва да ходят на скрининг за рак на гърдата, се различават по света.

Американският колеж по рентгенология (American College of Radiologists) например препоръчва всяка година скрининг за жени със среден риск, които са над 40 години. На възраст между 50 и 74 години жените със среден риск, трябва да правят скрининг на всеки 2 години. Над 75 г. лекарите препоръчват само скрининг за жени с очаквана продължителност на живота 10 или повече години.

Може ли да се предотврати ракът на гърдата?

Няма начин да се предотврати този вид тумори. Въпреки това, спазването на определени насоки за начин на живот могат значително да намалят риска за това и други онкологични заболявания.  

Ето какво може да направите: 

 • Избягвайте прекомерната консумация на алкохол;
 • Хранете се балансирано с изобилие от пресни плодове и зеленчуци;
 • Останете физически активни и в зряла възраст; 
 • Следете теглото си да е нормално;
 • Възползвайте се от възможността да кърмите;
 • Помислете добре дали да ползване хормонозаместителна терапия след менопауза, тъй като тя може да увеличи риска.

Превантивната хирургия също е опция за жени с висок генетичен риск от рак на гърдата.

Как сами да намалим риска от рак на гърдата

Източник: medicalnewstoday.com

Реклама

Exit mobile version