Реклама
Начало Заболявания и лечение 10 мита за рака на гърдата

10 мита за рака на гърдата

0
мамография
Реклама

Ракът на гърдата е един от най-големите страхове за жените. Трудно ще се намери човек, който няма позната да е боледувала от него или починала от страшната диагноза. Психиката трудно приема, че гърдите, които отхранват децата ни, могат да причинят заболяване, обезобразяване и дори смърт. Чувствата нерядко влияят върху това да се вярва на погрешна информация, която може да подсили страха.

Мамография и ядрено-магнитен резонанс за точна диагноза

Ето 10-те най-често срещани митове за рака на гърдата и фактите, които ги развенчават:

Мит №1: Самостоятелното проверяване на гърдите е най-сигурният начин да се забележи болестта

Реклама

Висококачествената мамограма е най-надеждният начин да се открие ракът на гърдата. Мамограмата е в състояние да долови развитието на рака още преди жената да усети наличието на бучка. И тъй като все повече жени си правят мамограми – през последните 2 години 2/3 от жените над 40-годишна възраст са се подлагали на това изследване – повечето случаи са диагностицирани в ранните стадии на заболяването.

Лекарят може да препоръча да се направи и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), ако тъканта на гърдите е особено плътна, ако жената е имала фиброкистозно заболяване или импланти, както и ако мамограмата разкрива подозрителна област.

Въпреки това самостоятелните проверки на гърдите не са безсмислени – според статистиката именно така се откриват около 25% от случаите на рак, при мамографията процентът е около 35, а при комбинацията между двете се покачва до 40 но сто.

Мит №2: Ако в семейната ви история има случаи на рак на гърдата, вероятно и вие ще развиете заболяването

Въпреки че семейната история наистина е фактор, в действителност около 80-90% от жените с рак на гърдата са първите в семействата си. Около 10-15% от случаите може да са генетични, като 1/3 от тях се дължат на наследени генни мутации – BRCA1 (ген 1 на рака на гърдата) и BRCA2 (ген 2 на рака на гърдата).

Тези мутации най-често се срещат в определени етнически и географски групи – например източноевропейските евреи, скандинавците, холандците и исландците. Ако някой от вашите роднини, по-специално майка ви или сестра ви, е развила рак на гърдата, преди да навърши 50 г., е по-вероятно да имате някои от тези гени, но това още не значи, че ще се разболеете.

Жените с генетични изменения са склонни да развиват рак на гърдата преди 50-годишна възраст. Препоръчително е те да започнат да си правят мамограми и при нужда ЯМР на възраст от 30 години. Жените без висок риск трябва да започнат на 40-годишна възраст.

Влияят ли лекарства и храни за карцинома на гърдата

Мит №3: Противозачатъчните таблетки причиняват рак на гърдата

Изследванията не са установили връзка между противозачатъчните хапчета и рака на гърдата. В по-ранните изследвания са били използвани таблетки с по-висока концентрация на хормони (естроген и синтетичен прогестин), отколкото обикновено се предписват сега. Други проучвания, но недостатъчни, предполагат, че продължителното приемане на таблетки наистина може да се асоциира с повишен риск.

Най-новото и мащабно изследване, чиито резултати са публикувани през 2007 г., също не открива повишен риск за развитие на заболяването при прием на контрацептивни таблетки. Но жените с фамилна история на болестта, свързваща се с гените BRCA, следва да се консултират с лекарите си дали тези лекарства биха повишили риска при тях.

Още: Как сами да намалим риска от рак на гърдата

Проф. Гаврилов: Раждане в млада възраст пази от рак на гърдата

Мит №4: Мазните храни предизвикват рак на гърдата

Учените все още не са открили връзка между рака на гърдата и консумирането на храни с високо съдържание на мазнини, въпреки че няколко изследвания предполагат известна зависимост. Например при жени, навлезли в менопаузата, е открит слабо повишен риск спрямо тези, чиито хранителен режим е съдържал най-богати на мазнини продукти.

Интересно е, че видът мазнини, изглежда, няма никакво значение. Резултатите ясно свързват рака на гърдата само с прекомерното напълняване след менопаузата.

Мит №5: Много плодове и зеленчуци в диетата ще помогнат да се предпазите от повторна поява на рак на гърдата

Ограничени откъм възможности изследвания предполагат, че консумирането на много плодове и зеленчуци може да осигури известна защита от развиване на рак на гърдата. Друго изследване за хранителните режими на жени, които успешно са се излекували, показва, че след 7-годишен период на наблюдения ракът се повторил с еднаква честота и при тези, които са увеличили консумацията на плодове и зеленчуци, и при онези, които не са променили своята диета.

Все пак редица изследвания са единодушни, че антиоксидантите в плодовете и зеленчуците като цяло понижават риска от развитието на много хронични заболявания, в това число и някои видове рак.

Още: Високият холестерол влияе за рака на гърдата

Мит №6: Ако не съм наследила гена на рака на гърдата, няма да се разболея

Приблизително 5-10% от случаите на рак на гърдата са вследствие на генни мутации. BRCA1 и BRCA2 са най-често срещаните, но има поне още 6 други възможни. Жените с изменения в тези гени са подложени на по-висок риск от развитие на рак на гърдата или яйчниците. Ако сте на над 50 години и нямате рак на гърдата, шансовете да имате генетични мутации са по-ниски (но не и нулеви).

Ако жена от вашето семейство е имала и двата вида рак – и на гърдата, и на яйчниците, или е имала рак и в двете гърди, е по-вероятно да имате наследствено изменение на гените. Случай на рак на гърдата у мъж в семейството също е предпоставка да се смята, че имате генетични изменения. Изследването за наличие на генни изменения е обикновен кръвен тест. Резултатите излизат до няколко седмици и задължително трябва да бъдат разчетени от специалист.

Гени и наследственост – какъв е рискът?

Мит №7: Профилактичната мастектомия гарантира, че няма да развия рак на гърдата

Профилактичната или превантивната мастектомия е процедура, предлагана на жените от високорисковите групи, за да се намали рискът от рак на гърдата. Хирурзите отстраняват едната или и двете гърди и изследват тъканта, за да изключат рака. У носителите на BRCA1 или BRCA2 изменения рискът от възникване на рак на гърдата може да е от 40 до 80%.

Ако вие и вашият лекар решите да пристъпите към профилактична мастектомия, това може да понижи риска с 90%. Но дори и най-внимателният хирург може да пропусне останала гръдна тъкан. При тази хирургична интервенция тъканта се изтегля по посока на врата, под мишниците и към стената на гръдния кош.

Никой не може да гарантира, че цялата гръдна тъкан е премахната, а всяка останала носи риск от възникване на рак. Дори да си направите мастектомия, състоянието ви трябва да се следи редовно от лекар.

Мит №8: Една на всеки осем жени развива рак на гърдата

За съжаление тази подвеждаща статистика е често цитирана. Показател за „една от всеки осем“ е натрупващият се риск при продължителност на живота 85 години. Това не означава, че една на всеки осем жени има или ще има рак на гърдата. Само ако всички жени живееха до 85-годишна възраст, една на осем щеше да развива рак на гърдата.

Средната продължителност на живота на жените е по-малко от 85 години и затова рискът от заболяването е 8% (т.е. около 1 на 12 жени). Смъртният риск от рак на гърдата е по-нисък в сравнение с други видове рак – 3.6%.

Мит №9: Травма на гърдите може да причини рак

Гърдите са обект на много видове травми, но няма доказателство, че която и да е от тях причинява рак на гърдата. Като основна причина за това погрешно схващане учените посочват поредица от статии, излезли през 1995 г. и говорещи за това, че сутиените потискат лимфната система (естествена дренажна система по клетките и органите на тялото) и така причиняват натрупването на токсини в областта на гърдите. Токсините правели гърдите уязвими за определени заболявания, включително рака. Медицинските експерти обаче са отхвърлили тази теория.

Мит №10: Не трябва да си правя мамограма, защото тя може да причини рак на гърдата

Някои изследователи и пациентки са загрижени от това, че излагането на радиация при мамограмата може да увеличи риска от рак на гърдата. Тези опасения са на базата на информацията за 1 допълнителен случай на рак на гърдата на всеки 10 000 мамографски процедури. Изследванията наистина показват, че гръдната тъкан е по-чувствителна към ефектите на радиацията, най-вече при по-младите жени.

Повечето онколози смятат мамограмите за безопасна процедура с преимущества, които далеч надвишават недостатъците. Мамограмите използват изключително ниски дози радиация, които са в установените нива на безопасност. Нито едно изследване не свързва 100% мамограмите и рака на гърдата. Затова пък има изобилие от доказателства, че мамограмите спасяват живот чрез ранно разкриване на заболяването.

Реклама

Exit mobile version