Реклама
Начало Новини Психолози консултират безплатно онкоболни и семействата им

Психолози консултират безплатно онкоболни и семействата им

0
Реклама

Специализирано звено за психологична и немедицинска грижа заработи в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания /НСБАЛХЗ/. То ще предоставя безплатни консултации за пациентите на болницата, техните семейства и близки.

Работата с тях ще е основно чрез индивидуални консултативни срещи, психотерапевтично проследяване по време на лечението или трансплантация на стволови клетки. Ще се сформират и групи за емоционална подкрепа. Създадена е специална стая за пациенти, в която хората ще се срещат освен с психолога  и със своя лекар. В спокойна и уединена обстановка те ще имат възможност да поговорят със специалисти за лечението, предстоящите процедури или трансплантация.

психолози съветват онкоболни„Приоритет за нас като лекари е предоставянето на своевременно и адекватно лечение на хематологичните заболявания. Често то води след себе си много притеснения, несигурност за пациентите и техните близки. До момента клиничен психолог консултираше нуждаещите се, но преценихме, че тази дейност трябва да е по-задълбочена и всеобхватна“, обясни изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Бранимир Спасов.

Реклама

„От близо година в НБАЛХЗ се въвеждат под различна форма програми за психологична и психотерапевтична подкрепа за пациенти. Една част от тях прекарват дълъг период в специални стаи, поради намален имунитет и това ги повлиява и емоционално. Друга част  се сблъскват с тежката диагноза и за пръв път – един труден момент на дезорганизация, ранимост и обърканост. Семействата и близките им също са поставени пред редица емоционални изпитания, които трябва да превъзмогнат“, обясни д-р Велислава Донкина, клиничен психолог и ръководител на звеното.

Ракът може да се прояви с неврологични симптоми

Специално внимание ще бъде отделено и на  консултирането на медицинските екипи в комуникацията им с пациентите, както и превенция на бърн аут синдрома. Ще бъдат провеждани т. нар. Балинт групи, в които се работи с емоционалните реакции на медицинските специалисти при практикуването на тяхната професия. За първи път у нас ще бъде разкрит и Травма център, в който лекарите и сестрите могат да получат психологическа подкрепа в трудни моменти, свързани със загуба на пациент, проявена към тях агресия или други драматични събития.

През септември т.г., когато се отбелязва Месецът за борба със злокачествените заболявания на кръвта, в болницата ще стартира проект за психосоциална подкрепа на пациенти, диагностицирани със злокачествени заболявания на кръвта. Освен психологична работа, той включва поредица от срещи с различни медицински специалисти – хематолози, дерматолози, нутриционисти, както и социални работници и юристи. От тях пациентите ще могат да се информират подробно за възможностите за лечение, ще научат повече за социалните и здравните им права.

По текста работи Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version