сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПоставиха стент на недоносено бебе, за да го спасят

Поставиха стент на недоносено бебе, за да го спасят

Стент в аортата спаси бебе на 32 дни с вродена сърдечна малформация. Така се отлага във времето сърдечната операция, която  била твърде рискова в този момент, поясни проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в НКБ. Операцията за поставяне на стента бе извършена от мултидисциплинарен екип на Националната кардиологична болница (НКБ).

Детето е с вродено стеснение на аортната дъга

Момченцето е един от двама близнаци, родени недоносено от двуплодна бременност в голяма столична болница, където поставят диагнозата. Детето е приведено в НКБ на 19 септември 2022 г. и са направени допълнителни изследвания. Състоянието му високостепенна коарктация на аортата представлява вродено стеснение на аортната дъга.

То протича с тежка сърдечна недостатъчност и изисква сърдечна операция, но поради екстремно ниското тегло на бебето – 1 кг, преценихме, че хирургията е съпроводена с много висок риск, обясни проф. Кънева. Затова екипът от детски кардиолози, детски интервенционални кардиолози, интервенционални кардиолози и кардиохирурзи взема решение да се постави стент на мястото на стеснението чрез щадящите методи на инвазивната кардиология.

Операцията спасява живота на бебето

Операцията е направена на 21 септември 2022 г. при много кратко рентгеново време и с отлични резултати. Животозастрашаващото състояние е овладяно, а по-нататък, когато стане възможно, ще бъде предприето хирургично лечение и стентът ще бъде отстранен. Момченцето се възстановява добре. Интервенционалните методи на лечение при високорискови новородени спасяват живот, допълва още проф. Кънева.

В Националната кардиологична болница е единственият център за лечение на вродени сърдечни малформации и детска сърдечна хирургия в България.

Редактор Ина Димитрова

Снимка: Национална кардиологична болница

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -