сряда, 7 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПародонталните заболявания водят до загуба на кост

Пародонталните заболявания водят до загуба на кост

Пародонталните заболявания са две големи групи – възпаление на венците (гингивити) и пародонтити, когато процесът напредне и засегне лериодонталните лигаменти, кореновия цимент и алвеоларната кост около корена. Възпалението на венците може да не прерасне в пародонтит, но всеки пародонтит преминава през гингивит. Докато гингивитът може относително лесно да се лекува, периодонтитът създава сериозни проблеми.

Нелекуван той непрекъснато се задълбочава и крайният резултат е едновременната загуба на периодонталните лигаменти (връзките на цимента на зъба с костта) и на поддържащата зъба кост – алвеоларната. Това води до загуба на зъба и постепенно обеззъбяване. Трябва да се има предвид, че болестите на зъбите може да засегнат и други органи.

При напредналия пародонтит загубата на кост е тежкото следствие. Без лечение не може да се очаква костта да се възстанови. Докато съществува възпаление на венците, което е обхванало и целия зъбодържащ апарат, за което възстановяване не може да се говори. Днес съществува протокол за лечение на пародонталните заболявания, но най-ценното лечение е интервенцията. Лечението трябва да започне във фазата на гингивит, за да не се допусне прерасне в пародонтит.

Профилактиката на гингивита е и превенция на пародонтит

Професионалното почистване, мотивацията и обучението в подходящи методи за почистване на зъбите, поддържането на перфектна индивидуална орапна хигиена с четки, пасти, конци и малки междузъбни четчици, съчетано с антимикробна терапия и редовни контролни прегледи, с лекуване на всички зъбни проблемия е сигурният начин да се предпазим от пародонтит.

Когато вече присъства пародонтит със загуба на кост, лечението става по-сложно. Горната фаза е отново задължителна, но в този случай се налага много по-продължително и по-дълбоко почистване на пародонталните джобове. Методът се нарича скапиране – нещо като остъргване. Целта е да се премахне цялата инфекция, за да може да се очаква оздравяване. Едва след постигане на това може да се мисли за възстановяване на костта. Вече съществуват различни форми на лечение. Това е хирургично лечение при значителна загуба на кост. Един от вариантите е да се присади кост. Обикновено се използва кост на пациента от друго място. Такава присадка се приема добре. От организма, защото той познава клетките и тъканта и ги приема за свои. Клетките от костната присадка – остеобласти, чиято функция е да образуват кост, започват да се делят и да изграждат нова.

Стволови клетки и растежни фактори

Друг вариант е да се използва материал, който да бъде използван като скеле, върху което клетките да започнат да отлагат нова кост. Освен скеле трябват активни клетки, които да вършат главната работа. Такива са остеобластите. Ако обаче в зоната на костната загуба остеобластите са загинали, ако са неактивни или в недостатъчно количество, такива клетки могат да се получат от стволовите клетки, които се намират на всяко място в човешкото тяло, включително и в пародонта.

Тези клетки са недиференцирани, което означава, че са млади и при съответно стимулиране могат да се специализират до нужните за съответната тъкан клетки. Ето защо третият особено важен фактор в този процес са растежните фактори. Те могат да стимулират стволовите клетки към специализация до остеобласти. Такива растежни фактори принципно има във всяка тъкан, но в случая могат да се използват и като средство, което активно да извърши този процес.

Така скелето, клетките и растежните фактори могат заедно да възстановят дефекта. Новите остеобласти ще започнат да отлагат костна структура върху скелето и така едновременно с оздравяването може да се изгради нова кост.

Най-доброто лечение обаче си остава превенцията.

Проф. Милена Пенева, национален консултант по детска дентална медицина, 24 часа

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -