вторник, 26 септември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОбикновената сода спасява от бъбречна недостатъчност

Обикновената сода спасява от бъбречна недостатъчност

Обикновената хранителна сода, която се намира във всеки дом, може да помогне на много хора с бъбречна недостатъчност. Редовната й употреба може съществено да забави прогресирането на заболяването, става ясно от публикация на британски учени в научното издание Journal of the American Society of Nephrology.

По експериментален път учените проверили ефекта на обикновената сода бикарбонат върху състоянието на пациентите с метаболитна ацидоза, при която състоянието на бъбреците е свързано с ниски нива на бикарбонат. В тестовете на Кралската болница в Лондон участвали 134 пациента.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Болестите на бъбреците и сърцето са свързани
Белтък в урината е знак за бъбречна нефропатия
Проста формула разкрива риска за бъбреците
Болки в кръста и температура издават пиелонефрита

Лекарите им давали неголямо количество сода всеки ден наред с останалите лекарства. След една година те проверили състоянието на болните. Установило се, че доброволците, които приемали сода, са в по-добро състояние в сравнение с пациентите, които не минали през лечението със сода. Влошаването на работата на бъбреците при пилите бикарбонат почти можело да се сравни с обичайния процес на стареене. „Содените“ пациенти също така по-рядко страдали от последен стадий на бъбречната болест, при който се налага диализа.
Изданието, което описва работата на британските учени, пише, че на медиците отдавна е известен положителният ефект на содата за бъбречноболните пациенти.

Опити с популярния препарат не се правят за първи път. Организаторите на експеримента поясняват, че просто средство като содата може да бъде полезно за тези болни, но само ако се използва правилно. Дозата трябва да се подбира внимателно, а лечението трябва да се провежда по контрола на специалист, споделя мнението си проф. Магди Якуб от Кралската болница в Лондон.

Източник: Journal of the American Society of Nephrology

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -