неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли през уикенда да наваксаме пропуснатия сън?

Може ли през уикенда да наваксаме пропуснатия сън?

Животът на съвременния човек е така устроен, че сънят който си набавя на денонощие става все по малко и по недостатъчен. Различни ангажименти през работната седмица ни заставят да ставаме твърде рано сутрин и да лягаме си твърде късно вечер.

В резултат на това се натрупва сънен дефицит, който ние се опитваме да наваксаме през почивните дни. Краткотрайното лишаване от сън може да бъде понесено почти без никакви проблеми. Недостатъчният сън за по-продължителен период от време обаче има своите неблагоприятни последици върху функциите на тялото. Наблюдават се нарушение на мотивацията, апатия, раздразнителност или депресия, отслабване на паметта и вниманието. хората с натрупан сънен дефицит имат намалена работоспособност и повишена склонност към грешки.

Разстройствата на съня са 85 заболявания

Заедно с това се увеличават нивата на стресовите хормони, което предразполага към повишено кръвно налягане, проблеми със сърцето, наддаване на килограми, развитие на захарен диабет. Наваксването на пропуснатия сън е възможно и това, което правят повечето хора, е да използват почивните дни за тази цел. Като любопитен факт може да се спомене документираният в Станфордския университет световен рекорд за лишаване от сън, който е поставен от 17-годишен студент през 1964 г. Тогава той успял да остана буден без помощта на стимуланти в продължение на 264 (11 дни), след което е възстановил напълно силите си с 14-часов сън.

Все пак най-добрият вариант е да успяваме да си доставим достатъчно количество качествен сън (7-8 часа на денонощие през работната седмица) и да се стремим да не прекаляваме със съня през почивните дни. Това, че можем да наваксаме пропуснатото в края на седмицата, не означава че сме били пълноценни и работоспособни през останалото време. Нуждата от сън и неговото значение за организма са еднакви през всички дни на седмицата.

Д-р Петър Петров, специалист по медицина на съня и кардиология във Втора градска болница в София

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -